Kroppkakor med grillad spetskål, rökt fläsksida och vinägrett på brynt smör

Kroppkakor med grillad spetskål, rökt fläsksida och vinägrett på brynt smör

3

17 ingredienser

Kroppkakor är en riktig husmansklassiker. Servera kroppkakorna med de goda tillbehören: rårörda lingon, rökt fläsksida, brynt smörvinägrett och grillad spetskål!

Servera med Melleruds alkoholfria pilsner!

läs mer
Sponsrat
Melleruds alkoholfria pilsner

Tips!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner!

Läs mer

Ingredienser

portioner4

Kroppkakor

  • 900 g mandelpotatis
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 tsk salt
  • 25 g smör

Grillad spetskål

  • 1 spetskål
  • 3 msk rapsolja
  • salt

Rökt fläsksida

  • 400 g rökt sidfläsk
  • 2 schalottenlökar
  • 1 knippe färsk persilja
  • 0,5 citron (rivet skal och saft)
  • 2 krm kryddpepparkorn (grovkrossade)

Rårörda lingon

  • 2 dl lingon
  • 0,5 dl strösocker

Brynt sojasmör

  • 50 g smör
  • 1 msk soja

Gör så här

  1. Kroppkakor
    Skala och koka potatisen försiktigt. Låt den ånga av ordentligt. Pressa den varma potatisen och blanda den med vetemjöl, ägg och salt så att du får en fast deg. Tillsätt lite mer mjöl och salt om det behövs.
  2. Dela degen i två delar och rulla varje del till en 3 cm tjock rulle. Skär sedan degen i ca 2 cm tjocka bitar och rulla till bollar.
  3. Koka upp vatten. Lägg försiktigt ner några kroppkakor i taget och låt dem sjuda tills de flyter upp och därefter ytterligare ca 5 min. Lyft upp kroppkakorna med en hålslev och stek dem sedan i smöret i en stekpanna.
  4. Grillad spetskål
    Dela spetskålen i 4 klyftor, pensla med oljan och salta rikligt.
  5. Grilla kålen snabbt över direkt värme på båda sidor. Lägg sedan över på indirekt värme.
  6. Låt baka där tills kålen har blivit mjuk och fått fin färg. Skär bort roten på kålen och separera bladen.
  7. Rökt fläsksida med vinägrett på brynt smör
    Skär fläsket i små tärningar. Bryn smöret i stekpannan och stek fläsket i det tills det har fått fin färg. Skiva löken tunt och grovhacka persiljan. Ta stekpannan från värmen och vänd ner lök, persilja, citron och kryddpeppar.
  8. Rårörda lingon
    Blanda lingon och socker och låt det stå tills sockret har löst sig.
  9. Servering
    Toppa dem nystekta kroppkakorna med fläsk, spetskål, brynt sojasmör och lingon.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Helgrillad fläskfilé med primörsallad och örtcremé

Fler härliga recept!

Här hittar du våra kockars bästa recept att servera till Melleruds Alkoholfria Pilsner!

Läs mer