Kroppkakor med grillad spetskål, rökt fläsksida och brynt sojasmör

1 röst
4
Melleruds alkoholfria pilsner
4
4 portioner

Du behöver

Kroppkakor

  • 900 g mandelpotatis
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • salt
  • 25 g smör

Grillad spetskål

  • 1 spetskål
  • 3 msk rapsolja
  • salt

Rökt fläsksida

  • 400 g rökt sidfläsk
  • 2 schalottenlökar

Rårörda lingon

  • 2 dl lingon
  • 0,5 dl strösocker

Brynt sojasmör

  • 50 g smör
  • 1 msk soja

Gör så här

  1. Kroppkakor
    Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt den ånga av.
  2. Pressa den varma potatisen och blanda den till en deg tillsammans med vetemjöl och ägg. Smaka eventuellt av med mer salt.
  3. Dela degen i två delar och rulla varje del till en 3 cm tjock rulle. Skär sedan degen i ca 2 cm tjocka bitar och rulla till bollar.
  4. Lägg dem i kokande vatten och låt dem sjuda 5 minuter tills de flyter upp. Stek dem sedan i smöret i en stekpanna.
  5. Grillad spetskål
    Dela spetskålen i 4 klyftor, pensla med oljan och salta rikligt.
  6. Grilla kålen snabbt över direkt värme på båda sidor. Lägg sedan över på indirekt värme. Låt baka där tills kålen har blivit mjuk och fått fin färg.
  7. Skär bort roten på kålen och separera bladen.
  8. Rökt fläsksida
    Skär fläsket i små tärningar och skiva löken tunt. Stek fläsket i sitt egna fett, tillsätt löken och låt den steka med i några minuter.
  9. Rårörda lingon
    Blanda lingon och socker och låt det stå tills sockret har löst sig.
  10. Brynt sojasmör
    Bryn smöret i en kastrull tills det har fått en gyllene färg, ta av smöret från värmen och rör ner sojan.
  11. Servering
    Toppa dem nystekta kroppkakorna med fläsk, spetskål, brynt sojasmör och lingon.
30 mars 2020