Kroppkakor fyllda med trattkantareller

Kroppkakor fyllda med trattkantareller
Foto: Charlotte Gawell
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Kroppkakor fyllda med trattkantareller

15 ingredienser

40 m

"Servera gärna kroppkakorna med stekt svamp, finhackad persilja, skirat smör och lingon crème fraichen. Det godaste att dricka till är ett glas iskall mjölk.
Har man inte trattkantareller kan man gärna byta ut dem mot någon annan svamp, torkad och blötlagd svamp går också bra." /Leif Mannerström

Ingredienser

portioner

Kroppkakor

  • 1 kg potatis, kokt
  • 1 ägg
  • 1,5-2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 4-5 dl trattkantareller, färska
  • 1 lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 äpple (litet)
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • salt
  • peppar
  • olja (till stekning)
  • smör (till stekning)

Till servering

  • 0,75 dl lingon, rårörda
  • 2 dl crème fraîche (använd 34% -ig, lättvarianter är svåra att vispa)

Gör så här

  1. Börja med fyllningen, hacka över svampen grovt. Skala och finhacka lök och vitlök, kärna ur och fintärna äpplet.
  2. Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek svampen tills vätskan försvunnit. Lägg i en klick smör och tillsätt löken, fräs alltsammans gyllenbrunt.
  3. Lägg i äppeltärningarna mot slutet och fräs med dem. Smaka av med salt och peppar samt repa ner timjanbladen. Ställ fyllningen åt sidan så länge.
  4. Låt den kokta potatisen ånga av och svalna, pressa den sedan genom en potatispress ner i en rymlig bunke.
  5. Kläck ner ägget och arbeta ihop potatismassan med händerna, tillsätt mjölet lite i taget och smaka av med salt.
  6. Lägg ut smeten på en mjölad bänk och forma en längd, dela sedan upp den i 12-14 bitar.
  7. Gör en fördjupning i varje kroppkaka och lägg i ca 1 msk av fyllningen. Nyp ihop degen och rulla ihop dem till bollar.
  8. Koka upp 2 liter vatten med lite salt i en rymlig gryta. Koka kroppkakorna några i taget tills de flyter upp till ytan. Tag upp dem med en hålslev.
  9. Låt dem svalna något och stek dem sedan gyllenbruna i smör.
  10. Vispa crème fraichen luftig med en elvisp. Vänd sedan ner de rårörda lingonen och servera lingon crème fraichen till kroppkakorna.