Kroppkaka med svamp

Kroppkaka med svamp
Foto: TV4
Desirée Jaks KK 2024
Desirée Jaks KK 2024

Kroppkaka med svamp

25 ingredienser

1 h

Kroppkakor med svamp, surkål och smörad svampbuljong blir en riktigt värmande och god rätt att servera i vinter.

Ingredienser

portioner4 - 6

Svampbuljong

  • 500 g skogschampinjoner (eller blandat svamp)
  • 2 gula lökar
  • 10 g torkad svamp, blötlägg med 1 dl vatten
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 50 g smör
  • 0,5 citron
  • salt

Svampfyllning

  • 500 g skogschampinjoner
  • 20 g torkad svamp (svart trumpet eller karl johan)
  • 2 gula lökar
  • 300 g surkål
  • 50 g smör
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • muskot
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • olja (till stekning)

Kroppkakor

  • 500 g potatis, kokt och pressad
  • 1 ägg
  • ca 2 dl vetemjöl
  • salt

Servering

  • 200 g brysselkål, plockade blad
  • citron
  • persilja, hackad (till garnering)
  • salt

Gör så här

Svampbuljong

  1. Rensa och skiva svampen samt hacka löken grovt.
  2. Blötlägg den torkade svampen i 1 dl vatten i minst 20 minuter.
  3. Värm en kastrull med lite olja och tillsätt lök, svamp och timjankvistar. Fräs på medelvärme tills det blir gyllene och doftande.
  4. Tillsätt den blötlagda torkade svampen tillsammans med blötläggningsvätskan.
  5. Häll på vatten så att det täcker och låt sjuda i 2 timmar.
  6. Sila buljongen och mixa i smöret med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och citron.

Svampfyllning

  1. Rensa och finhacka svampen samt hacka löken fint.
  2. Hacka surkålen i mindre bitar om den är grov.
  3. Smält smöret i en stekpanna och fräs löken tills den är mjuk och gyllene.
  4. Tillsätt svampen och den blötlagda torkade svampen. Fräs tills vätskan kokat bort.
  5. Blanda ner surkålen och låt puttra i 20 minuter.
  6. Smaka av med muskotnöt, salt och svartpeppar.
  7. Blanda slutligen i hackad persilja och låt svalna.

Kroppkakor

  1. Blanda potatisen med ägg och en nypa salt.
  2. Tillsätt mjöl tills du får en fast deg.
  3. Ta en liten boll av deg och platta ut den. Fyll med en matsked svampfyllning och förslut väl. Forma till jämna bollar.
  4. Koka kroppkakorna i lättsaltat vatten tills de flyter upp, ca 5-7 minuter.

Servering

  1. Lägg kroppkakorna i en djup tallrik.
  2. Värm och skumma upp buljongen med en stavmixer.
  3. Skeda den smörade svampbuljongen över kroppkakorna.
  4. Dressa brysselkålen med citron och persilja, salta.
  5. Toppa kroppkakorna med brysselkålen.