Kronärtskocka med rört smör

10 röster
4
Kronärtskocka med rört smör
Foto: TV4

En mycket vacker primör, som dock kräver viss kunskap och finess hos gästen. Att äta den elegant och hålla ordning på tallriken kräver en del träning. Men skam den som ger sig! Övning ger färdighet, och den goda smaken på kronärtskockor är värd lite jobb.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 4 kronärtskockor
  • 0,5 citron i skivor
  • 75 g rumstempererat smör
  • 2 tsk pressad citronsaft

Gör så här

  1. Bryt av stjälken på skockorna så att mycket av de hårda trådarna följer med. Klipp av de vassa spetsarna på bladen, som är väldigt beska. Skölj skockorna noga och lägg dem i en rymlig gryta eller kastrull. Häll på vatten så att det nätt och jämnt täcker. Lägg också ner några tjocka skivor citron. Koka upp och låt sjuda 30-50 minuter beroende på skockornas storlek.
  2. Prova om skockorna är färdiga genom att dra loss ett blad. Går det lätt och köttet är mjukt är de färdigkokta. Ta upp och vänd skockorna upp och ner en stund så att vattnet rinner av. Rör rumstempererat smör och krydda med citron, salt och peppar.
  3. Så här äter du kronärtskockor: Dra loss bladen på skockan, doppa den nedre delen i rört smör och sug av köttet. Efter alla bladen kommer det så kallade skägget, som ska skäras bort. Ansa bottnen och ät den med kniv och gaffel.
26 januari 2009

Laddar fler recept