Den här ljuvliga rätten med kronärtskockor och blåmusslor passar perfekt som en festlig förrätt. Kronärtskockorna tillsammans med de marinerade blåmusslorna får smaklökarna att jubla.
3 kvistar färsk bladpersilja, hackad (eller den färska örten du har att tillgå)
0,5 citron, rivet skal
0,5 klyfta vitlök, finhackad
chilifrukt, finhackad (mängd efter smak)
musselbuljong
olivolja
Servering
bröd
Gör så här
Kronärtskockor
Skala kronärtskockorna med en riktigt vass kniv och lägg i citronvatten.
Blanda ihop alla ingredienser (utom smöret) i en kastrull och låt koka upp.
Lägg i kronärtskockorna och sjud tills de börjar bli mjuka, utan att vara sönderkokta. Låt svalna ner i vätskan.
Ta upp skockorna och trimma till kanterna med en sked. Gröp även ut mitten, det så kallade ”skägget”.
Allt som du trimmat bort, samt grönsakerna från koket, går att mixa till en kronärtskockscrème. Späd till önskad konsistens med lite av kokspadet och pressa genom en sil så det grova skalbitarna försvinner.
Värm skockorna i bitar med smör och lite av buljongen från koket så du får en smörglasering runt skockorna.
Blåmusslor
Skölj av musslorna i en skål med vatten och se till så att alla är hela och fina.
Fräs vitlöken i olivolja i en bredare kastrull utan att de tar färg. Tillsätt sedan vinet.
Lägg ner musslorna när vinet börjar koka och lägg på ett lock. Ha en hög värme på plattan så det går raskt.
Skaka runt musslorna lite och så snart de öppnar sig så häll upp dem på en plåt så de inte kokar för länge, max 1-1,5 minut.
Plocka ur musslorna och koka ihop musselspadet i kastrullen tills väldigt lite återstår.
Marinad
Marinera musslorna med persilja, citronskal, vitlök, chili, musselspad och olivolja.
Servering
Servera skockorna i en djupare tallrik med nykokta och marinerade musslor. Ett riktigt gott och välbakat bröd passar utmärkt till. Hitta gärna ett bakat på kulturspannmål, så som exempelvis dalavete!
Kronärtskocka ”green globe” med blåmusslor | Köket.se