Persisk saffranskyckling med berberisris
Persisk saffranskyckling med berberisris
19 ingredienser
30-40 min
Kyckling på persiskt vis som lagas på ett något svenskare sätt. Saffransdoftande kycklingfiléer med kryddigt ris med berberisbär.
Ingredienser
- 500 g kycklingfilé
- 0,5 förp saffran [0,25 g]
- 0,5 tsk gurkmeja
- 2 msk olivolja
- 0,5 röd chilifrukt, finhackad
- 1 klyfta vitlök
- salt
- peppar
- olivolja, att steka i
ris
- 1 dl torkade berberisbär
- 1 msk flytande margarin, att steka i
- 2 msk vatten
- 3 msk strösocker
- 3 dl basmatiris
- 0,5 förp saffran [0,25 g]
- 2 dl turkisk yoghurt
- 0,5 dl mynta, finhackad
- salt
- peppar
Gör så här
- Skär varje kycklingfilé i 2-3 långsmala bitar.
- Blanda saffran, gurkmeja, olivolja, chilifrukt, pressad vitlök, salt och peppar i en liten skål. Tillsätt kycklingfilén och låt den marineras i cirka 15 minuter.
- Trä kycklingköttet på grillspett. Stek grillspetten i margarin eller olja i en stekpanna.
- Fräs berberisbären i lite margarin i en kastrull. Tillsätt vatten och socker och låt alltsammans småfräsa någon minut under omrörning. Ställ kastrullen med bären åt sidan.
- Fräs basmatiriset i lite margarin i en annan kastrull. Tillsätt saffran, vatten och salt enligt anvisningen på paketet. Låt riset koka i 20 minuter. Tillsätt berberisbären. Servera med en kall sås gjord på turkisk yoghurt, mynta, salt och peppar.