Krispig sallad med het tofu, shiitake och sesamdressing

koket.se
Krispig sallad med het tofu, shiitake och sesamdressing
Foto: Tv4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Krispig sallad med het tofu, shiitake och sesamdressing

21 ingredienser

40 m

Vegetarisk och matig sallad med soja- och chilistekt tofu, shiitakesvamp, krispiga grönsaker och en underbart krämig dressing gjord på rostade sesamfrön.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 romansallad
  • 3 salladslökar
  • 1 knippe rädisa
  • 0,5 gurka
  • 15 miniplommontomater
  • 75 g böngroddar
  • 300 g färsk shiitakesvamp
  • 400 g extra fast tofu
  • 4 msk koreansk soja (eller japansk)
  • 2 tsk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 2 tsk honung
  • 0,5 dl gräslök, finskuren
  • 1 dl pumpakärnor, rostade
  • neutral rapsolja, att steka i

dressing

  • 1,5 dl vita sesamfrön, hårt rostade (spara någon msk till dekoration)
  • 1 ägg
  • 2,5 dl neutral rapsolja
  • 1 msk risvinäger
  • 3 msk koreansk soja (eller japansk)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1-2 tsk honung

Gör så här

  1. Börja med dressingen. Mixa först sesamfröna i en cylinderformad bunke. Kör med stavmixer från botten.
  2. Tillsätt resterande ingredienser till dressingen. Mixa allt till en tjock och slät dressing. Smaka av och se om det behövs mer soja och honung. Ställ åt sidan.
  3. Om shiitaken är stor, riv dem i mindre bitar. Fräs svampen i rykande het olja tills den fått lite färg. Häll på 2 msk soja och fräs ihop i någon minut. Ställ åt sidan.
  4. Skär tofun i tärningar. Stek i rykande het olja tills den fått lite färg runt om.
  5. Blanda ihop 2 msk soja, gochujang och honung. Häll över tofun och steka ihop i någon minut. Ställ åt sidan.
  6. Skär alla grönsakerna förutom böngroddar i munsstora bitar. Lägg alla grönsaker förutom gräslök i en stor skål.
  7. Häll på dressing, strö sedan på tofu och shiitake. Strö på pumpafröm, resterande sesamfrön och gräslök. Servera genast, gärna med en bit gott bröd.