Krispig kålsallad med vinteräpple, morot och pumpafrövinägrett

Krispig kålsallad med vinteräpple, morot och pumpafrövinägrett
Foto: Tv4
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Krispig kålsallad med vinteräpple, morot och pumpafrövinägrett

15 ingredienser

40 m

”En given sallad på vilket buffébord som helst - krispiga grönsaker varvade med sött äpple och en krämig dressing; ett fräsch, gott och vackert tillbehör som passar till allt!” /Therese Elgquist

Tips! För en nötfri rätt byt ut pistagenötterna mot mer rostade pumpakärnor!

Ingredienser

portioner4 - 6 bufféportioner
  • 2 äpplen (svenska exempelvis Ingrid Marie)
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 250 g brysselkål
  • 0,5 msk rapsolja, kallpressad
  • flingsalt
  • 4 gulbetor
  • 4 morötter

Pumpafrövinägrett

  • 1 dl pumpakärnor, rostade
  • 1 dl rapsolja, kallpressad
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Garnering

  • 0,5 dl pistagenötter, skalade
  • krasse (exempelvis smörgåskrasse)

Gör så här

  1. Hyvla eller skär äpplet tunt uppifrån och ner, så att du får vackra ringar med kärnhuset i form av en “stjärna” i mitten. Ringla över lite äppelcidervinäger så att skivorna inte mörknar.
  2. Skär bort den nedersta rotbiten från brysselkålen, ta eventuellt bort de yttersta bladen om de är skadade. Hyvla eller skär brysselkålen tunt. Massera kålen med rapsolja och en nypa flingsalt tills den mjuknar och blir len. Ställ åt sidan.
  3. Skrubba gulbeta och morot noga. Skär bort rotbiten och blastbiten från betan. Hyvla eller skär rotsakerna tunt.
  4. Mixa ihop ingredienserna till vinägretten. Smaka av med salt och peppar.
  5. Fördela äpple, kål och rotsaker över ett fat. Ringla över vinägretten och strö över pistagenötterna. Garnera med krasse.