Kraschad potatis

Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Kraschad potatis

10 ingredienser

1 h

Ett smarrigt potatistillbehör som passar vilken fisk- eller köttbit som helst. Perfekt att servera till helgens middagsbjudning eller att göra på överbliven potatis till vardags.

Tips! Det går bra att toppa med vilken rom som helst, tex stenbits- eller sikrom.

Ingredienser

portioner
  • 12 fasta potatisar
  • 100 g smör (eller 1 dl olivolja)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk torkad rosmarin (eller färsk)
  • salt
  • peppar

Topping:

  • 2 dl smetana
  • 75 g löjrom
  • rödlök
  • dill

Gör så här

  1. Koka potatisarna mjuka med skal, låt rinna av.
  2. Värm ugnen till 200°. Smält smöret och blanda med pressad vitlök, salt och peppar.
  3. Lägg potatisarna på en plåt och “krascha” dem med en slev eller potatisstöt. Pensla dem med vitlökssmöret och strö på rosmarin.
  4. Baka dem gyllene mitt i ugnen i ca 15 min. Låt svalna och toppa sedan med toppingen.