Krämig ost- och fiskröra

Krämig ost- och fiskröra
Foto: Tv4

Krämig ost- och fiskröra

Av: Joanna - Katrineholm

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

2 h

Awanturka är en krämig ost- och fiskröra som gör sig fint med fröknäcke. Perfekt som förrätt till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Knapriga knäckebröd

  • 1 dl majsmjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl linfrön
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl matolja

Topping

  • 0,5 dl solroskärnor
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 2 msk sesamfrön
  • 0,5 msk flingsalt

Ost- och fiskröra

  • 450 g färskost (polsk twarog)
  • 350 g fårost (polsk bryndza)
  • 12 sardeller
  • ev sardiner (i olja)
  • 1 msk inlagd gurka, finhackad (gärna inlagd sur gurka)
  • 1 msk lök, finhackad
  • 4 krm kummin, malen
  • 4 krm paprikapulver (sött)
  • 4 krm chilipulver
  • 4 krm peppar
  • 4 krm salt
  • gräslök, hackad (till dekoration)
  • grillad paprika

Gör så här

Knapriga knäckebröd

  1. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
  2. Koka upp vattnet och tillsätt den torra blandningen samt oljan. Låt den kladdiga smeten vila ca 15 minuter.
  3. Sätt ugnen på 150 grader.
  4. Bre ut knäckebrödsmassan jämnt och tunt på ett bakplåtspapper. Strö över solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrön och flingsalt.
  5. Grädda knäcket i mitten av ugnen ca 1,5 timme. Bryt sedan i bitar.

Ost- och fiskröra

  1. Blanda färskost med fårosten till en krämig blandning.
  2. Klicka upp en rejäl klick av ostmassan i mitten på tallrikarna. Ovanpå varje ostkulle lägger du tre sardeller.
  3. Krama ur vätskan från den hackade sura gurkan. Placera gurkan på tallrikens kant som en färgglad krans tillsammans med små högar av kryddor.
  4. Dekorera med hackad gräslök och inlagd paprika.