Krämig ost- och fiskröra

Foto: Tv4
Krämig ost- och fiskröra
26 ingredienser
2 h
Awanturka är en krämig ost- och fiskröra som gör sig fint med fröknäcke. Perfekt som förrätt till helgens middag.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Knapriga knäckebröd
- 1 dl majsmjöl
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl sesamfrön
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl linfrön
- 0,5 tsk salt
- 1,5 dl vatten
- 0,5 dl matolja
Topping
- 0,5 dl solroskärnor
- 0,5 dl pumpakärnor
- 2 msk sesamfrön
- 0,5 msk flingsalt
Ost- och fiskröra
- 450 g färskost (polsk twarog)
- 350 g fårost (polsk bryndza)
- 12 sardeller
- ev sardiner (i olja)
- 1 msk inlagd gurka, finhackad (gärna inlagd sur gurka)
- 1 msk lök, finhackad
- 4 krm kummin, malen
- 4 krm paprikapulver (sött)
- 4 krm chilipulver
- 4 krm peppar
- 4 krm salt
- gräslök, hackad (till dekoration)
- grillad paprika
Gör så här
Knapriga knäckebröd
- Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
- Koka upp vattnet och tillsätt den torra blandningen samt oljan. Låt den kladdiga smeten vila ca 15 minuter.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Bre ut knäckebrödsmassan jämnt och tunt på ett bakplåtspapper. Strö över solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrön och flingsalt.
- Grädda knäcket i mitten av ugnen ca 1,5 timme. Bryt sedan i bitar.
Ost- och fiskröra
- Blanda färskost med fårosten till en krämig blandning.
- Klicka upp en rejäl klick av ostmassan i mitten på tallrikarna. Ovanpå varje ostkulle lägger du tre sardeller.
- Krama ur vätskan från den hackade sura gurkan. Placera gurkan på tallrikens kant som en färgglad krans tillsammans med små högar av kryddor.
- Dekorera med hackad gräslök och inlagd paprika.