Jordgubbspaj

Jordgubbspaj
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Jordgubbspaj

9 ingredienser

1h 10 min

En frasig mördegsbotten fylls med jordgubbar och en krämig fyllning på ägg, socker och crème fraiche.

Ingredienser

portioner

Mördegsbotten:

  • 50 g strösocker
  • 100 g smör, kallt
  • 150 g vetemjöl
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 3 äggulor
  • 2 dl crème fraîche
  • 3 msk strösocker
  • 250 g jordgubbar (eller hallon eller andra bär)
  • 1 tsk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mördegsbotten: Mixa all mördegsingredienser utom ägget i en matberedare i cirka 10 sekunder, tills degen är storgrynig.
  3. Slå i ägget och mixa ihop.
  4. Kavla ut degen och lägg den i en pajform, låt den gå upp lite över kanten. Nagga väl, plasta in och frys i 30 minuter.
  5. Ta ut pajskalet och grädda det i ugnen i cirka 10 minuter.
  6. Fyllning: Vispa ihop äggulorna, tillsätt crème fraiche och socker och vispa ihop till en jämt smet. Häll smeten i pajskalet och täck med jordgubbar.
  7. Sätt in pajen på mittfalsen i ugnen och grädda i 190 grader i cirka 15 minuter, tills fyllningen stelnat lite.
  8. Pudra över florsocker och låt svalna.