Köttbullsmacka med rödbetssallad

NYHET
Köttbullsmacka med rödbetssallad
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Köttbullsmacka med rödbetssallad

17 ingredienser

1 h + tid i kyl

"Köttbullemacka med rödbetssallad – kan det bli mer svenskt? Nästan märkligt att vi är ensamma om denna lyckade kombination. Man-får-över-mat blir enkelt en mättande lunchsmörgås eller lyxig långfrukost. Eller som i min barndom: picknick på någon rastplats längs vägen till mormor. Men då en variant med köttbullar, inlagd gurka, tunt skivad potatis och majonnäs. Kniv och gaffel? Absolut. Brödet kan vara sirapslimpa eller hålkaka, men det är också gott med knäcke. Gärna ett grovt bröd – det viktiga är att brödet kan ta för sig." /Fredrik Eriksson

Ny kokbok: Sommaren är min
Sommaren är min omslag

Ny kokbok: Sommaren är min

Receptet kommer ur "Sommaren är min - Astrid Lindgrens sommarkokbok"

Läs mer

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 400 g blandfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 2 msk gul lök, finhackad och stekt
  • 2 msk smör (till stekning)

Rödbetssallad

  • 600 g inlagda rödbetor [ca 360 g avrunnen vikt]
  • 1,5 dl majonnäs
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 1 äpple, tärnat (litet)
  • 2 msk rödlök, finhackad
  • salt
  • svartpeppar
  • bröd

Gör så här

Köttbullar

  1. Blanda ströbröd och mjölk och låt det svälla i en bunke i ca 10 minuter.
  2. Rör ner ägg, salt, peppar och stekt lök.
  3. Blanda slutligen ner färsen och arbeta ihop allt till en smidig smet.
  4. Rulla bullar och stek dem i smör i ca 5 minuter beroende på storlek.

Rödbetssallad

  1. Tärna rödbetorna och låt dem rinna av i ett durkslag.
  2. Blanda under tiden majonnäs, crème fraiche och dijonsenap.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Tillsätt tärnat äpple samt rödlök och blanda slutligen ner rödbetorna.
  5. Ställ i kylen i några timmar före servering.