Koreansk BBQ, Sebastian Schauermanns recept

5 röster
1,5 h
4-6

Koreansk barbeque är en väldigt populär rätt på restauranger i Sydkorea men har även spridit sig ut i världen och finns representerat i alla världsdelar. På resturang går det oftast ut på att det är en grill mitt på bordet där kocken eller gästen grillar kött eller grönsaker framför sig.


Så väljer du rätt kött i köttdisken
1,5 h
4-6

Du behöver

Flankstek

  • 250 g flankstek, i 5mm skivor
  • 1 tsk rörsocker
  • 1 salladslök
  • 1 msk japansk soja
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 krm svartpeppar

Kycklingfilé

  • 250 g kycklingfilé
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 päron

svamp

  • 200 g kungsmusseron

Ssämjang

  • 1 msk koreansk soyabönspasta (Doenjang)
  • 2 msk gochujang, pasta
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 1 salladslök, skivad
  • 1 jalapeño, hackad
  • 1 tsk sesamfrön, rostade

Tillbehör

  • Kokt rundkornigt Ris
  • morotsstavar
  • gurkstavar
  • Eksalladsblad
  • shisoblad
  • salladslök

Gör så här

  1. Flankstek
    Gnid in i köttet och låt det stå ca 1h innan du slänger det på grillen.
  2. Grilla ca 45 sek.
  3. Kyckling
    Mixa slätt i en matberedare eller riv fint på rivjärn. Gnid in i kycklingen och låt det marinera i 1h.
  4. Grilla tills den är helt genomstekt, ca 5 min/sida.
  5. Svamp
    Marinera med samma marinad som till flanken.
  6. Grilla på direktvärme ca 3 min på varje sida
  7. Ssämjang
    Blanda ihop samtliga ingredienser.
  8. Servering
    Servera den mixade grillen i salladsblad med kimchi, ssämjang och färska grönsaker.
17 juli 2019