Mamma Chens tofu

Koppärriga mamma Chens tofu
Foto: Köket.se
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Mamma Chens tofu

14 ingredienser

30 min

"Säkerligen en av de mest ikoniska rätterna från Sichuan. Mamma Chen fanns i verkligheten, antagligen i slutet av 1800-talet, och serverade denna kraftfulla gryta till stadens arbetare. Här en vegetarisk variant." /Erik Videgård

Receptet på en god hemgjord grönsaksbuljong finns här!

Frågor om receptet?
Erik Videgård Instagram

Frågor om receptet?

Följ Erik Videgård på Instagram, där svarar han på alla frågor om sina recept

Läs mer

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g silkestofu (fast sort)
  • 6 salladslökar
  • 1 msk jästa svarta bönor
  • 200 g champinjoner, tärnade
  • 2,5 msk chilibönpasta (toban djan/doubanjiang)
  • 2 tsk facing heaven chilis, torkade och mortlade
  • 0,25 dl grönsaksbuljong
  • 2 tsk soja (ljus)
  • 1 tsk strösocker
  • 3 msk majsstärkelse, utrört i 4 msk vatten
  • 0,5 tsk sichuanpeppar, rostad och mortlad
  • matolja (till stekning)
  • chiliolja (till servering)
  • salt

Gör så här

  1. Skär tofun i 2 cm stora tärningar och lägg i hett, saltat vatten.
  2. Skär salladslökarna i diagonala, tunna skivor.
  3. Skölj de svarta bönorna och låt rinna av.
  4. Hetta upp och smaksätt en wok.
  5. Häll 0,5 dl olja i woken och fräs svampen tills den är brun men inte torr.
  6. Sänk värmen och tillsätt bönpastan, fräs i 30 sekunder.
  7. Tillsätt bönorna och den malda chilin, fräs i ytterligare 20 sekunder.
  8. Häll i fonden och rör om.
  9. Häll av vattnet från tofun.
  10. Tillsätt tofun i woken och blanda försiktigt.
  11. Häll i soja, socker och eventuellt salt. Sjud i 5 minuter.
  12. Tillsätt salladslöken och låt det precis bli klart.
  13. Red av försiktigt med majsstärkelse.
  14. Häll över i en serveringskål, pudra över sichuanpeppar och toppa med så mycket chiliolja som du vågar.