Koppärriga mamma Chens tofu

NYHET
Koppärriga mamma Chens tofu
Foto: Köket.se
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Koppärriga mamma Chens tofu

14 ingredienser

30 min

"Säkerligen en av de mest ikoniska rätterna från Sichuan. Mamma Chen fanns i verkligheten, antagligen i slutet av 1800-talet, och serverade denna kraftfulla gryta till stadens arbetare. Här en vegetarisk variant." /Erik Videgård

Receptet på en god hemgjord grönsaksbuljong finns här!

Ingredienser

portioner
  • 500 g silkestofu (fast sort)
  • 6 salladslökar
  • 1 msk jästa svarta bönor
  • 200 g champinjoner, tärnade
  • 2,5 msk chilibönpasta (toban djan/doubanjiang)
  • 2 tsk facing heaven chilis, torkade och mortlade
  • 0,25 dl grönsaksbuljong
  • 2 tsk soja (ljus)
  • 1 tsk strösocker
  • 3 msk majsstärkelse, utrört i 4 msk vatten
  • 0,5 tsk sichuanpeppar, rostad och mortlad
  • matolja (till stekning)
  • chiliolja (till servering)
  • salt

Gör så här

  1. Skär tofun i 2 cm stora tärningar och lägg i hett, saltat vatten.
  2. Skär salladslökarna i diagonala, tunna skivor.
  3. Skölj de svarta bönorna och låt rinna av.
  4. Hetta upp och smaksätt en wok.
  5. Häll 0,5 dl olja i woken och fräs svampen tills den är brun men inte torr.
  6. Sänk värmen och tillsätt bönpastan, fräs i 30 sekunder.
  7. Tillsätt bönorna och den malda chilin, fräs i ytterligare 20 sekunder.
  8. Häll i fonden och rör om.
  9. Häll av vattnet från tofun.
  10. Tillsätt tofun i woken och blanda försiktigt.
  11. Häll i soja, socker och eventuellt salt. Sjud i 5 minuter.
  12. Tillsätt salladslöken och låt det precis bli klart.
  13. Red av försiktigt med majsstärkelse.
  14. Häll över i en serveringskål, pudra över sichuanpeppar och toppa med så mycket chiliolja som du vågar.