Kokt torsk på norskt vis

Kokt torsk på norskt vis
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Kokt torsk på norskt vis

3

16 ingredienser

45 min

När man kokar vit fisk i rikligt med salt får den mycket smak. Servera med klassisk äggsås och stekt grönkål. / Kristina

Ingredienser

portioner4
  • 500-600 g vit fisk (t ex torsk, kolja eller sej)
  • 1 l vatten
  • 3,5 msk salt

Äggsås

  • 2 msk smör (eller rapsolja)
  • 2 msk vetemjöl
  • 3-4 dl mjölk
  • 2 ägg, kokta och kalla
  • 1 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • salt
  • peppar

Stekt grönkål med chili

  • 200 g grönkål (färsk)
  • olivolja, att steka i
  • 1 röd chilifrukt, liten
  • salt

Servering

  • potatis, kokt och pressad

Garnering

  • färsk bladpersilja, finhackad

Gör så här

  1. Börja med äggsåsen. Smält smör eller värm rapsolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör så att det smälter i smöret. Rör ner mjölken och låt såsen koka under omrörning i 5 minuter.
  2. Skala och hacka äggen. Tillsätt ägg, bladpersilja, salt och peppar.
  3. Koka upp vatten och salt till fisken. Lägg i fisken med hjälp av en hålslev. Sjud fisken i cirka 5 minuter.
  4. Stek grönkålen i olivolja, stek lite åt gången. Dela chilifrukten på längden och skär bort kärnhuset.
  5. Skär fruktköttet i riktigt små bitar och låt det steka med grönkålen. Smaka av med salt.
  6. Servera fisken med äggsås, stekt grönkål och pressad potatis. Garnera med finhackad bladpersilja.
TIPS!
läs mer
Husmanskost - lättlagade klassiker och nya favoriter

Receptet kommer från boken Husmanskost - lättlagade favoriter och nya klassiker

Kristina Eriksson, bokförlaget Semic.

Läs mer