Kokt torsk med ägg- och persiljesås

Torsk med agg och persiljesas
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Kokt torsk med ägg- och persiljesås

6

12 ingredienser

40 min

En riktig husmanklassiker vi älskar. Zeina bjuder på kokt torsk med en underbar sås med smak av ägg och persilja. Rätten serveras med potatis och gröna ärtor. En perfekt vardagsmiddag för hela familjen.

Ingredienser

portioner
  • 4 torskfiléer
  • 1,5 fiskbuljongtärning
  • 3 pepparkorn
  • 1,5 l vatten
  • citronsaft (några droppar)

Äggsås

  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 0,5 knippe persilja, hackad
  • 2 ägg, kokta och hackade

Till servering

  • 4 port potatis
  • 1 förp gröna ärtor (till servering)

Gör så här

  1. Börja med att sätta på potatisen.
  2. Om du har fryst torsk: skär torskblocken i portionsbitar, det funkar bra om de fortfarande är lite djupfrysta då går det enklare att skära dem. Ett block kan skäras i tre bitar.

  3. Koka upp vatten i en vid kastrull, smula i buljongen, lägg i pepparkornen och pressa i citronsaften. Lägg försiktigt i torskbitarna, 2-3 st i taget, och låt sjuda i ca 4-5 min.
  4. Är du osäker på om fisken är klar så kan du titta i mitten av fisken, köttet ska vara helt fast och vitt.
  5. Äggsås
    Koka upp grädde, mjölk och mjöl under omrörning. Låt sjuda på svag värme 2-3 min. Ta bort från värmen och blanda försiktigt i den hackade persiljan och äggen.
  6. Koka ärtorna i saltat vatten.
  7. Servera torsken med äggsås, potatis och gröna ärtor!