Koka rödbetor till förrätt

Koka rödbetor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Koka rödbetor till förrätt

8 ingredienser

20 m

Koka färska rödbetor till förrätt - enkelt, billigt och helt sjukt gott! Servera dina rödbetor ljumma med örtsmör. Kalla rödbetor kan serveras med vinägrettdressing. Koka rödbetorna hellre aningen för lite än för mycket.

Ingredienser

portioner
  • 16 färska rödbetor, jämnstora
  • salt
  • vatten
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • citron, pressad, efter smak
  • färska örtkryddor (efter smak)

Gott till rödbetor

  • getost smulad (eller fetaost)
  • pinjenötter, rostade

Gör så här

  1. Borsta dina färska rödbetor ordentligt. Skalet, rotspetsen och ett par centimeter av blasten ska vara kvar.
  2. Lägg rödbetorna i kokande vatten med ca 1 msk salt per liter vatten. Koka dem sakta nätt och jämnt mjuka 15-20 minuter beroende på storleken. Prova med sticka om de är färdiga.
  3. Rör under tiden smöret mjukt med lite citron och färska hackade kryddörter.
  4. Skala dina rödbetor enkelt efter kokningen: skölj dem blixtsnabbt i kallt vatten och tryck sedan av skalet med händerna.
  5. Servera rödbetorna varma med det rörda smöret.