Klassisk spaghetti alle vongole

NYHET
Klassisk spaghetti alle vongole
Foto: TV4

Klassisk spaghetti alle vongole

10 ingredienser

Få saker är så goda som en riktigt bra tillagad pasta med vongole. Här är ett enkelt och klassiskt recept på den italienska favoriten.

Ingredienser

portioner
  • 400 g spaghetti
  • 1 kg vongole
  • 4 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 2 dl vitt vin (torrt)
  • 3 msk olivolja
  • 1 knippe färsk persilja, hackad
  • 1 citron, i klyftor
  • 50 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Rensa musslorna: Lägg musslorna i en skål med kallt vatten och salt i ca 30 minuter (eller mer) för att de ska släppa eventuell sand. Skölj och kasta bort trasiga eller öppna musslor som inte stänger sig när du knackar på dem.
  2. Koka pastan: Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten och koka spaghettin tills den är al dente. Spara 1 dl pastavatten innan du häller av pastan.
  3. Fräs vitlök och persilja: Hetta upp olivoljan i en stor panna på medelhög värme. Fräs vitlöken och persiljan försiktigt tills de blir mjuka men inte brända.
  4. Tillaga musslorna: Höj värmen och tillsätt musslorna och vinet. Lägg på ett lock och låt musslorna ånga i cirka 3–4 minuter, eller tills de har öppnat sig. Släng de som inte öppnat sig.
  5. Plocka ut musslorna ur fonden, tillsätt 1 msk smör och citronzest.
  6. Tillsätt den nykokta spaghettin och lite av det sparade pastavattnet. Rör om eller slunga tills spaghettin och såsen binder sig.
  7. Blanda i hackad persilja, musslorna och smaka av med salt och svartpeppar.