Klassisk paella Valenciana
Klassisk paella Valenciana
20 ingredienser
Paella är en traditionsrik spansk nationalrätt. Vid kusten innehåller den naturligtvis havets frukter medan den i inlandet har tonvikten på kyckling. Riset smak- och färgsätts med saffran.
Ingredienser
- 1 burk musslor
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 dl olivolja
- 1 kyckling
- 100 g magert bogfläsk
- 2 gula lökar
- 2 klyftor vitlök
- 1 förp krossade tomater
- 2 gröna paprikor
- 3 dl långkornigt ris
- 0,5 citron + citronklyftor
- 8 dl hönsbuljong
- 1 g saffran [2 förp]
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 0,5 krm cayennepeppar
- 300 g bläckfisk
- 4 färska havskräftor
- 200 g räkor med skal
- 100 g svarta oliver
Gör så här
- Dela kycklingen i mindre delar och tärna bogfläsket. Hetta upp lite olja i en paellapanna eller en stor vid stekpanna och bryn kyckling- och fläskbitarna. Lägg dem åt sidan. Finhacka den gula löken och vitlöksklyftorna och kärna ur och strimla paprikorna. Häll resten av oljan i pannan och fräs löken och vitlöken gyllenbrun. Tillsätt de krossade tomaterna, paprika och ris. Fräs några minuter under omrörning.
- Pressa citronen och tillsätt den, buljong och musselspad, krydda med saffran, salt, svartpeppar och kajennpeppar. Lägg ner kyckling och fläsk och sjud på svag värme under lock i 15–20 minuter. Tillsätt fisk och skaldjur och sjud ytterligare 5 minuter. Låt paellan vila några minuter innan den garneras med oliver. Servera med citronklyftor.