Klassisk jordgubbstårta med vaniljkräm
Klassisk jordgubbstårta med vaniljkräm
18 ingredienser
1 h
En klassisk jordgubbstårta med vaniljkräm, grädde och jordgubbar är ett måste på sommaren.
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Tårtbotten
- 4 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
Vaniljkräm
- 3 äggulor
- 3 msk majsstärkelse
- 0,75 dl strösocker
- 2 dl mjölk (3 %)
- 0,5 dl grädde
- 1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
- 20 g smör, rumsvarmt
Montering och fyllning
- 2 l färska jordgubbar
- 1-2 msk strösocker
- 6 dl grädde
- florsocker
- färsk citronmeliss
Gör så här
Tårtbotten
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Ta fram en springform som är 24 centimeter i diameter. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten och smöra och bröa kanterna.
- Knäck äggen i en skål och tillsätt strösocker. Vispa smeten riktigt vit och luftig med en elvisp eller en köksassistent i ca 5 minuter.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och vänd runt till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
- Känn med en sticka, den ska vara helt torr.
- Låt bottnen svalna helt innan du delar den. Bottnen ska delas så du får två lager.
Vaniljkräm
- Blanda ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker för hand i en skål.
- Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
- Häll ner den varma gräddmjölken med vanilj i ägguleblandningen. Rör hela tiden och häll sedan snabbt tillbaka allt i kastrullen.
- Värm på låg till medelvärme, rör hela tiden tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka, då blir det äggröra.
- När krämen tjocknat så ta av den från värmen och tillsätt smöret.
- Häll krämen i en skål, plasta så att plasten ligger på krämen och låt svalna helt i kylen.
Montering och fyllning
- Börja med att ansa jordgubbarna. Använd knappt en liter till fyllningen och resterande till dekoration.
- Mosa nästan en liter jordgubbar med lite strösocker (ca 1-2 msk) med en gaffel. Häll av vätskan från jordgubbarna, men spara lite om du vill använda det som lag till dina bottnar.
- Vispa grädden med 1 tsk strösocker till en luftig konsistens.
- Blanda en tredjedel av den vispade grädden med de mosade och avrunna jordgubbarna.
- Ta fram bottnarna och bred vaniljkrämen på första lagret.
- Lägg på en botten och bred på jordgubbsgrädden. Skulle du vilja så kan du stänka lite av den avrunna jordgubbssaften på bottnen innan.
- Lägg på sista bottnen och täck tårtan med resterande vispad grädde.
- Dekorera med jordgubbar, florsocker och citronmeliss.