Kisir - Turkisk bulgursallad

Kisir - Turkisk bulgursallad
Foto: Zeina Mourtada
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Kisir - Turkisk bulgursallad

19 ingredienser

Bulgursallad med grönsaker, lök, persilja, mynta och granatäpplesirap. Gott som tillbehör på grillkvällen eller som en del av en vegetarisk buffé.

Ingredienser

portioner
  • 6 dl bulgur, finkornig
  • 6 dl vatten
  • 1 gul lök (eller rödlök)
  • 1 knippe salladslök
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 4 kvistar färsk mynta
  • 4 sivripaprika (kan bytas ut mot 2 vanliga gröna paprikor)
  • 0,5 gurka
  • 1-2 citroner, saften
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk paprikapuré

Smaksättning

  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 2 msk mynta
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2-3 msk granatäpplesirap (går att uteslutas)
  • 3 msk rapsolja
  • 3 msk olivolja

Gör så här

  1. Lägg bulgur i en stor skål och häll över hett vatten. Vattnet ska precis täcka bulgurn med ca 2 mm. Täck skålen med en tallrik och ställ åt sidan.
  2. Tvätta alla grönsaker ordentligt, finhacka och låt rinna av. Hacka lök och stek i rapsolja tills den mjuknar, stek sedan med tomat och paprikapuré på medelvärme i 1-2 minuter.
  3. Fluffa till bulgurn med händerna eller en gaffel, se till att du får den helt klumpfri. Blanda sedan i den stekta löken och purén. Jag blandar med händerna och smular samtidigt till bulgurn. Låt svalna i kylen en stund.
  4. Blanda samman smaksättningen och blanda sedan i alla ingredienser till en sallad. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron/salt/peppar. Täck väl och ställ i kylen tills servering. Håller sig bra i 2 dagar.