Kinesiska Dan Dan-nudlar i kycklingbuljong med kycklingfärs

Kinesiska Dan Dan-nudlar i kycklingbuljong med kycklingfärs
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Kinesiska Dan Dan-nudlar i kycklingbuljong med kycklingfärs

24 ingredienser

30 m + 3 h koktid

"Glöm flaskan med färdig buljong och gör din egen. En god buljong tar väldigt lite tid i förberedelser och även om koktiden är lång så sköter den sig själv. Höjden av kärlek är en kopp klar kycklingbuljong, det blir inte bättre än så…" /Erik Videgård

Ingredienser

portioner

Kycklingbuljong

  • 2 kg kycklingskrov
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 morötter
  • 10 stjälkar persilja
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 4 l vatten
  • ev.salt

Dan Dan Mian

  • 200 g shiratakinudlar
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk ingefära, finriven
  • 4 salladslökar (gröna delen)
  • 2 msk tahinipasta
  • 2 msk japansk soja
  • 2 tsk chiliolja
  • 2 dl kycklingbuljong

Servering

  • 50 g tianjin, inlagd grönsak
  • 200 g kycklingfärs
  • olja, till stekning
  • 2 tsk risvin (eller sherry)
  • 4 tsk japansk soja
  • ev. salt
  • sichuanpeppar, rostad och mortlad

Gör så här

Kycklingbuljong

  1. Du kan använda råa kycklingskrov eller skrov som blivit över från tillagade kycklingar, skillnaden blir färgen på buljongen och du får mer smak av den tillagade kycklingen.
  2. Använder du råa kycklingskrov kokar du först upp vattnet med skrovet i och skummar av innan du tillsätter resten av ingredienserna.
  3. Använder du tillagat skrov får du gärna rosta den gula löken genom att dela den på mitten och steka den skurna sidan hårt, den ska bli nästan svart. Detta ger fyllighet och färg till buljongen. Den ljusa buljongen från rått skrov ger en elegant, lätt buljong som passar även till fisk.
  4. Tillagningen i övrigt är enkel. Lägg ner ingredienserna i lämplig gryta, gärna av gjutjärn. Låt det hela koka upp för att sedan sjuda långsamt i tre till fyra timmar, sila buljongen och smaka eventuellt av med lite salt.
  5. Vill du tillaga över natten och har en ugn med timer som kan stänga av ugnen så låter du grytan få ett uppkok på spisen sedan lägger du ett lock på grytan och ställer in den i ugnen på 125 grader med timern satt på tre timmar.

Dan Dan Mian

  1. Tillaga nudlarna enligt beskrivning på förpackningen.
  2. Blanda de övriga ingredienserna utom buljongen och vänd runt med nudlarna.

Servering

  1. Tianjin är inlagd senapskål som säljs i vackra stengodskärl, den måste sköljas ordentligt i vatten då den är otroligt salt. Den går att ersätta med hackad surkål.
  2. Fräs färsen i olja så den får ordentlig färg, tillsätt kålen (tianjin), risvin och soja.
  3. Sjud i ett par minuter och smaka av med salt.
  4. Lägg toppingen ovanpå nudlarna och pudra över generöst med sichuanpeppar. Slå på den heta buljongen.