Kinesisk tofugryta med sichuanpeppar

28 röster
30 min
4
Kinesisk tofugryta med sichuanpeppar
Foto: TV4

En förenklad variant av den kinesiska klassikern Mapu Tofu. Smaker som sambal oelek, sichuanpeppar och ingefära lyfter tofun till en ny nivå - en perfekt rätt för en tofuskeptiker! 

Visa mer
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 förp fast tofu
  • 1 knippe salladslök
  • 100 g champinjoner
  • rapsolja, till stekning
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 cm ingefära
  • 1 tsk sichuanpeppar, malen
  • 3 tsk stark chilipasta tex sambal oelek eller gouchujang
  • 3 msk japansk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 dl vatten

till servering

  • klibbigt ris
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Bryt svampen i små bitar.
 Stek tills svampen får fin färg utan olja. Ta ur stekpannan när den är gyllene. Lägg åt sidan.
  2. Skär tofun i mindre kuber. Koka upp vatten och låt tofun koka i ca 3 min, låt rinna av på hushållspapper.
  3. Skiva salladslök och spara lite grönt till servering.
 Riv ingefära och vitlök fint.
  4. Blanda soja med chilipasta och smaka av med salt
.
  5. Stek salladslök, vitlök och ingefära i olja. Tillsätt sichuanpeppar, chiliblandningen och sesamolja, låt koka upp. Tillsätt svampen.
  6. 
Blanda majsstärkelse med ca 2 dl vatten och häll ned i pannan, låt det koka ihop till en simmig sås.

  7. Vänd ned tofun.
 Servera med ris och extra salladslök.
27 april 2019

Laddar fler recept...