Kinesisk tofugryta med sichuanpeppar

Kinesisk tofugryta med sichuanpeppar
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Kinesisk tofugryta med sichuanpeppar

54

13 ingredienser

30 min

En förenklad variant av den kinesiska klassikern Mapu Tofu. Smaker som sambal oelek, sichuanpeppar och ingefära lyfter tofun till en ny nivå - en perfekt rätt för en tofuskeptiker! 

Ingredienser

portioner4
  • 1 förp fast tofu
  • 1 knippe salladslök
  • 100 g champinjoner
  • rapsolja, till stekning
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 cm ingefära
  • 1 tsk malen sichuanpeppar
  • 3 tsk stark chilipasta (t ex sambal oelek eller gouchujang)
  • 3 msk japansk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 dl vatten

till servering

  • klibbigt ris

Gör så här

  1. Bryt svampen i små bitar.
 Stek tills svampen får fin färg utan olja. Ta ur stekpannan när den är gyllene. Lägg åt sidan.
  2. Skär tofun i mindre kuber. Koka upp vatten och låt tofun koka i ca 3 min, låt rinna av på hushållspapper.
  3. Skiva salladslök och spara lite grönt till servering.
 Riv ingefära och vitlök fint.
  4. Blanda soja med chilipasta och smaka av med salt
.
  5. Stek salladslök, vitlök och ingefära i olja. Tillsätt sichuanpeppar, chiliblandningen och sesamolja, låt koka upp. Tillsätt svampen.
  6. 
Blanda majsstärkelse med ca 2 dl vatten och häll ned i pannan, låt det koka ihop till en simmig sås.

  7. Vänd ned tofun.
 Servera med ris och extra salladslök.