Kinesisk ångad hel fisk
Kinesisk ångad hel fisk
10 ingredienser
1 h
Det finns ett antal rätter som äts på nyår i Kina. Rätterna varierar mellan de olika regionerna men här har Erik Videgård valt ut en favorit, nämligen hel ångad fisk.
Ingredienser
- 1 fisk, hel (guldsparid eller havsabborre)
- 3 msk färsk ingefära, strimlor
- 2 salladslökar, strimlor (vita och gröna för sig)
- 8 stjälkar färsk koriander, grovhackade
- 0,6 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 0,6 dl soja (ljus)
- vitpeppar
- 0,6 dl rapsolja
Gör så här
- Be din fiskhandlare fjälla och rensa fisken, klippa bort alla fenor och gälar men låta huvud och stjärt sitta kvar.
- Lägg fisken på en tallrik som kan ställas i en steamer eller som ryms i en stor gryta.
- Ånga fisken under lock utan kryddning tills du kan sticka ett bambuspett genom fiskens tjockaste del vid ryggfenan (ca 9 minuter eller tills innertemperaturen är 45 grader).
- Ta upp tallriken och häll av vätskan, ställ tillbaka tallriken så fisken håller sig varm.
- Lägg hälften av ingefäran, den gröna delen av salladslöken och koriandern på fisken.
- Blanda vatten, salt, socker, ljus soja och vitpeppar i en skål.
- Hetta upp 2 msk av oljan i en kastrull och fräs ingefäran. Tillsätt sojablandningen och låt koka upp.
- Tillsätt resten av oljan, den vita delen av salladslöken och låt koka upp.
- Skeda blandningen över fisken och servera direkt.