Kind och tunga av skreitorsk med buljong

Kind och tunga av skreitorsk med buljong
Foto: TV4

Kind och tunga av skreitorsk med buljong

16 ingredienser

Härlig fiskrätt på torskkinder och torsktunga. Med en smakrik buljong gjord på svamp, lök och alger blir det här en riktigt festlig rätt. Servera i tillsammans med stekt svamp, brysselkålsblommor och äpple i djupa tallrikar och helgens middag är redo att avnjutas!

Ingredienser

portioner

Buljong

  • 250 g champinjoner
  • 5 kvistar timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 msk torkade alger, krossade
  • 0,5 kg vitkål
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk soja (svensk om ni hittar, annars japansk)

Torsk

  • 12 torskkinder
  • 8 torsktungor
  • 1 msk vetemjöl
  • salt
  • 25 g smör

Tillbehör

  • 100 g blandad svamp
  • 50 g brysselkålsblommor
  • 1 rosenkvitten (går lika bra med svenskt syrligt äpple)
  • 10 g smör

Gör så här

  1. Buljong
    Börja med att smula ner champinjonerna i en stor kastrull, lägg i timjan, krossade vitlöksklyftor och alger.
  2. Strimla kålen och löken, bryn hårt i en stekpanna och lägg i kastrullen. Täcka allt med vatten och koka upp.
  3. Ställ i ugnen på 100C i 6-8 timmar. Jag kokar alltid mina buljonger över natten. Sila och smaka upp med soya.
  4. Torsk
    Skär till tungorna och kinderna, salta och mjöla. Stek sen gyllene i smöret.
  5. Tillbehör
    Rensa svampen och brysselkålsblommorna och stek tillsammans i smör.
  6. Skiva rosenkvitten eller äpple i tunna skivor. Lägg allt i en djup tallrik och slå på buljongen.