Chicken luwombo

Khadijas kök - en bok om mat från Afrika

Khadija är bloggaren och Instagrammmaren bakom Khadijas kitchen. Nu är hon aktuell med en färgsprakande och magiskt god kokbok med namnet Khadijas kök. Vi fick prata lite med henne om hur hennes matresa startade, inspirationen, vardagsmaten och självklart om nya boken!

Grattis till din nya, fina bok "Khadijas kök". Berätta om den!

Tack snälla! Boken betyder mycket på olika sätt, inte bara att det är den första kokboken om Östafrikansk mat i Sverige utan också att min dröm blev sann. En dröm som jag hade haft så länge jag kan minnas.

Hur började din resa inom matlagningen? 

Jag började laga mat när jag var nio år gammal. Jag växte upp i ett land där tjejerna tar mer ansvar hemma och jag älskade att stå i köket tillsammans med min mamma och mormor. Under min mammaledighet började jag experimentera i köket med att laga mat från olika matkulturer, vilket berikade mig och min familj.  Även om jag trivs som fisken i vattnet i köket, så var det inte alls min tanke att bli matbloggare eller instagrammare utan det var mina älskade barn som satte bollen i rullning till mitt drömyrke. Barnen pratade på förskolan om att deras mamma lagar mat från alla världens hörn, och personalen blev då nyfikna och frågade om jag inte skulle starta ett Instagramkonto där jag delade med mig av mina recept. Så ett stort tack till mina barn!

Vad gör du när du inte skriver kokböcker? 

Jag jobbar som undersköterska sedan flera år tillbaka och älskar det. Jag driver också min verksamhet Khadijas kitchen. Utöver det, är jag mamma till tre fantastiska barn och försöker hitta balansen mellan familjelivet och arbetslivet.

Vi förstår att ditt hjärta brinner lite extra för östafrikansk mat. Vad är det du älskar så mycket med just den matkulturen? 

Jag älskar mat från hela världen men afrikanska matkultur ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag är född och uppvuxen i Somalia och jag älskar värmen, starka kryddor, färgglada rätter och framför allt den smakrika maten. Kryddor och smaksättning är viktigt i det afrikanska köket

Vilka är dina absoluta signaturrätter? (hittar vi dem i boken?)

Alla recept i boken har jag jobbat väldigt hårt med och gillar väldigt mycket. Men Sambusa – Somaliska piroger och Sugo suqar - Somalisk köttgryta som serveras med pasta, banan och chilisås är nog favoriterna. Jag har även blivit besatt av sudanesisk auberginröra med jordnöttskräm.

Hur brukar du laga mat till vardags - långkok med många ingredienser och avancerade moment eller enkelt och lättlagat?

Som småbarnsmamma gillar jag enkel men nyttig mat. Jag sitter alltid med barnen varje söndag och planerar maträtterna den kommande veckan, vilket underlättar vid handlingen och gör även det lugnare vid middagsbordet. Jag involverar gärna familjen i matlagningen, vilket jag tycker är extra viktigt att göra med sina barn. Långkok planerar jag in under helgerna.

Jag sitter alltid med barnen varje söndag och planerar maträtterna den kommande veckan, vilket underlättar vid handlingen och gör även det lugnare vid middagsbordet

Vad ger dig inspiration i köket - hur hittar du nya, spännande rätter? 

Genom att träffa nya människor, bläddra i kokböcker eller skrolla på sociala medier.

Nu är du aktuell med din fantastiska bok - vad har du på gång härnäst?

Jag är inte en person som gillar att ha hemligheter, men ni får se vad nästa projekt blir!

Ge oss dina bästa tips för att lyckas med matlagningen!

Våga att misslyckas

Våga att testa igen och ge aldrig upp så kommer du bli en drottning/kung i köket.

Recept från Khadijas bok