Lammgryta med färska tomater, paprika och koriander

lammgryta med färska tomater, paprika och koriander
Foto: Helén Pe
khadija mahmoud profilbild
khadija mahmoud profilbild

Lammgryta med färska tomater, paprika och koriander

29 ingredienser

45 min

"Suqaar är lättlagat lammgryta som gärna serveras med tunnbröd eller ris. Det är en traditionell maträtt i Somalia som mer eller mindre lagas dagligen i alla hem och som även serveras på restauranger." /Khadija

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 1 tsk färsk ingefära
  • 400 g lammrygg, i grytbitar
  • 3 msk rapsolja, att steka i
  • 2 msk smör, att steka i
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk xawaash (somalisk kryddblandning, se nedan)
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3-4 dl vatten, hett
  • 1 buljongtärning
  • 0,5 grön paprika
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 gul paprika
  • 1 tomat (stor)
  • 2 salladslökar
  • 0,5 dl färsk koriander, hackad
  • salt
  • peppar

Xawaash

  • 0,5 dl hel spiskummin
  • 1 dl korianderfrö
  • 1 kanelstång
  • 1 msk kardemummakapsel
  • 1 tsk hel nejlika
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk kryddpepparkorn
  • 3 msk lökpulver
  • 1 msk vitlökspulver
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk malen gurkmeja

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och ingefära. Skär köttet i 2 x 2 cm stora bitar.
  2. Hetta upp olja och smör i en gryta och stek köttet tills det fått fin färg. Tillsätt löken och ingefäran och pressa i vitlöken, stek under omrörningen några minuter. Rör ner xawaash, gurkmeja och paprikapulver. Häll över det heta vattnet och smula ner buljongtärningen. Låt gryta koka 25 minuter.
  3. Hacka under tiden paprika, tomat och koriander, samt strimla salladslöken. Lägg i allt när grytan kokat klart och smaka av salt och peppar.
  4. Servera gärna med tunnbröd eller ris.