Kycklinggryta från Uganda

Chicken luwombo
Foto: Helén Pe
khadija mahmoud profilbild
khadija mahmoud profilbild

Kycklinggryta från Uganda

16 ingredienser

40 min

"Luwombo är mat som får ångkoka tillsammans med bananblad. Traditionellt vänds kyckling i härliga kryddor och rullas därefter in i färska bananblad. Paketen ångkokas sedan långsamt i flera timmar. Eftersom det är svårt att få tag på färska bananblad i Sverige har jag skippat det moment och kortat ner koktiden för att vi ändå ska kunna njuta av maträtten." /Khadija

Ingredienser

portioner
  • 4 tomater
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 4 kycklingbröstfiléer [ca 600 g]
  • 4 msk rapsolja, att steka i
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk royco mchuzi-mix (ugandisk kryddblandning)
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 msk curry
  • 1 röd paprika
  • 2 salladslökar
  • 0,5 dl färsk koriander, hackad
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 2 dl vatten, hett
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Mixa de färska tomaterna i en mixer eller med en stavmixer.
  2. Skala och hacka lök, vitlök och morötter. 
Skär kycklingen i fina strimlor och stek dem på hög värme i lite olja tills de fått fin färg.
  3. Ta upp kycklingen ur stekpannan, tillsätt eventuellt mer olja och lägg i lök och vitlök. Fräs i någon minut under omrörning och tillsätt sedan tomatpuré.
  4. Lägg i royco mchuzi-mix, malen koriander och curry tillsammans med morötter och mixade tomater. Låt puttra 
10 minuter.
  5. Tärna under tiden paprikan, skiva salladslöken och hacka koriandern.
  6. Lägg kycklingen och paprikan i stekpannan, smula över buljongtärningarna och tillsätt vattnet. Låt allt puttra i ytterligare 15 minuter.
  7. Smaka av med salt och peppar. Toppa grytan med salladslök och koriander och servera den tillsammans med ris och en god sallad. Vill du ha mer hetta, strö över lite skivad chili.