Kavringsgriljerad gravad lax

27 röster
40 m + 1 dygn
6-8
Kavringsgriljerad gravad lax
Foto: Mikael Göransson

Ernst recept på gravad lax med kavringsgriljering kombinerar det bästa av julens smaker till en fantastisk rätt. Den här laxen är ett gott alternativ till julskinkan och kommer snabbt bli en återkommande tradition.

Visa mer
40 m + 1 dygn
6-8

Du behöver

  • 1 laxsida (stor och skinnfri)
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl socker

Griljering

  • 5 skivor kavring
  • 1 msk fänkål
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 dl farinsocker
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk kanel
  • 3 msk japansk soja
  • 1 ägg
  • 100 g smör

Stekta äpplen

  • 2 svenska äpplen
  • 0,5 dl farinsocker

Garnering

  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 kruka persilja
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Strö salt och socker på laxen och låt den gravas i 24 timmar. Torka sedan av laxen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Griljering
    Mixa kavringsskivorna i en hushållsassisten till ett smul. Stöt fänkål i en mortel.
  4. Blanda ¾ av kavringen med fänkål, dijonsenap, farinsocker, kryddpeppar, kanel, japansk soja och ett ägg.
  5. Dela laxsidan på mitten och lägg den dubbel på en plåt eller i en form.
  6. Täck laxen med griljeringen, strössla ut resterande kavring och klicka smöret på laxen.
  7. Baka laxen i ugnen till en innetemperatur på 48-50 grader.
  8. Stekta äpplen
    Skiva och stek äpplena med farinsockret så att du får en härligt gyllenbrun karamelliserad yta.
  9. Garnering
    Garnera laxen med stekta äpplen, pumpakärnor och persilja. Servera med lite vacker hjärtkål intill om du önskar.
20 december 2018
Sommarrea, upp till 60%

laddar fler recept...

Laddar fler recept...