Fantastiska Sverige! - ostbricka med marmelad och frukt

Fantastiska Sverige! - ostbricka med marmelad och frukt
Foto: TV4

Fantastiska Sverige! - ostbricka med marmelad och frukt

Av: Katrin Mandl

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

Svenska gårdsostar och färsk frukt serveras med hemkokt blåbärsmarmelad, lokal honung och hembakade nakenhavrekex. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Övriga tillbehör
Ingredienser:
Lokal honung
En variation av färsk frukt, tex päron, äpple, jordgubbar, färska fikon och vindruvor

Smaka dig gärna fram till dina egna favoriter hos din lokale osthandlare. Det finns idag ett hundratal småskaliga mathantverkare i hela Sverige som tillverkar härliga ostar i alla smaker av ko, get, får, fjällko och t.ill och med älg.

Marmeladen och kexen gör man dagen innan servering. Använd helst ekologiska produkter.

Ingredienser

portioner

Nakenhavrekex

  • 3 dl dinkelmjöl (ljust)
  • 1 dl nakenhavre (flingor)
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g smör
  • 0,5 dl mjölk (eller vatten)

Marmelad

  • 2,5 dl blåbär
  • 55 g syltsocker
  • 1 tsk torkad timjan

Katrins ostfavoriter

  • 1 Boltjärn blå, får, Strömmens mejeri, Medelpad
  • 1 Trivera, ko, get och får, Oviken Ost, Jämtland
  • 1 Kapten Blåskägg, ko, Åsbergets mejeri, Jämtland
  • 1 Hardda, get och ko, Åsbergets mejeri, Jämtland
  • 1 Villåttinge, ko, Jürss mejeri, Södermanland
  • 1 Vit flinga, fjällko, Eskesta mejeri, Uppland

Gör så här

  1. Nakenhavrekex: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser utom 1 dl vetemjöl i en bunke. Smält smöret, blanda med mjölken. Häll ner i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop degen. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Skär degen 3-4 bitar och kavla ut dem mycket tunt på mjölat bakbord. Använd gärna en kruskavel på slutet eller nagga dem med gaffel eller nagg. Skär med kniv ut rektanglar cirka 2 gånger 8 cm. Grädda cirka 10 minuter tills de är gyllene. Låt svalna på galler.
  2. Marmelad: Skölj bären om de är färska, tina de frysta i kastrullen för att undvika kladd. Sjud dem mjuka. Häll ner sockret, koka kraftigt 2 min. Häll upp i en ren skål och låt svalna.
  3. Ostar: Låt ostarna ligga framme 1-2 timmar så de blir rumstempererade. Lägg upp dem på en fin bricka. Arrangera den färska frukten på ett fat tillsammans med ett antal knivar. Servera med nakenhavrekex, marmelad och honung. Det är bra om man provar ost i rätt ordning, milda först och kraftiga sist för bästa smakupplevelse. Prova gärna ostarna med olika tillbehör och frukter för att hitta smaker som passar fint ihop. Rensa även munnen mellan ostarna med en bit frukt.