Lammkotlett med salvia, kapris och citron

Lammkotlett med salvia, kapris och citron
Foto: TV4
Katja Palmdahl
Katja Palmdahl

Lammkotlett med salvia, kapris och citron

Av: Katja Palmdahl

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

Lammkotletter med smak av salvia är perfekta på ett buffébord, goda kalla som varma. Här serveras dom med en färskostdipp och krispiga vårprimörer. /Katja Palmdahl

Goda vårprimörer att dippa i färskostdippen kan vara gurka, rädisor, sparris små morötter.

Ingredienser

portioner

Lamm

  • 2 lammracks
  • smör och olja att steka i
  • 2-3 msk kapris
  • 5-6 klyftor vitlök
  • färska salvia
  • timjan, gärna några kvistar
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 1 citron, skalet
  • ev citronolja

Färskostdipp

  • 1 dl färsk getost (eller mascarpone)
  • 1 dl crème fraîche
  • 3 msk rostad vitlöksolja, raps
  • torkad chilimix
  • svartpeppar, nymalen
  • flingsalt

Gör så här

Lamm

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Hetta upp smör och olja i en panna och stek kaprisen krispig.
  3. Lyft upp och låt rinna av.
  4. Bryn köttet tillsammans med vitlöksklyftor, salvia och timjan.
  5. Salta och peppra ordentligt.
  6. Lägg lammracksen på en plåt och riv över citronskal.
  7. Stek färdigt i ugnen till en innertemperatur av 55 grader för medium.
  8. Låt köttet vila innan det skärs upp.
  9. Skall lammet serveras kallt trancheras det när det är helt kallt.
  10. Salta och peppra gärna lite extra på snittytan.
  11. Strö på kapris och kanske några droppar citronolja.

Färskostdipp

  1. Mosa getosten och blanda med crème frâiche.
  2. Lägg röran i en burk eller skål och toppa med rostad vitlöksolja, chili, svartpeppar och salt. Det blandas sen när man dippar eller tar med sked.