Lammkotlett med rostade jordärtskockor
Lammkotlett med rostade jordärtskockor
15 ingredienser
Örtlindade lammkotletter med pasta, rostade jordärtskockor och grönkål.
Ingredienser
- 500 g jordärtskocka
- 2-3 kvistar färsk timjan (eller rosmarin)
- 2 klyftor vitlök
- 4 port pasta penne
- ca 1 kg grönkål
- 2 gula lökar (små)
- 1-2 klyftor vitlök
- 1 burk crème fraîche
- salt
- peppar
- sockerpasta (en nypa)
- muskot, nyriven
- smör
- 8 lammkotletter
- 8 skivor bacon
Gör så här
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Borsta skockorna väl under rinnande vatten, skär de större skockorna i lite tjockare skivor och dem små får vara hela, de behöver inte skalas!
- Rosta skockorna i ugnen. Blanda dem med lite rapsolja, timjan eller rosmarin, krossade vitlöksklyftor, salt och peppar och baka dem i ca 10-15 minuter.
- Koka pastan i rikligt med saltat vatten enligt förpackningens anvisning.
- Plocka av det gröna på grönkålen och förväll det i ca 5 minuter i saltat vatten. Häll av och spola av den med kallt vatten. Krama ur det mesta av vattnet och hacka därefter kålen lite lätt.
- Skala och finhacka löken samt riv vitlöken.
- Ta fram en rymlig gryta eller traktörpanna och fräs det hackade i lite smör på medelstark värme i 6-8 minuter, det får inte ta färg. Salta och peppra, tillsätt gärna en nypa socker, samt riv över lite muskotnöt.
- Tillsätt crème fraiche och låt puttra några minuter. Vänd ner den kokta pastan och blanda väl.
- Strö skockorna över den färdiga pastaanrättningen. Även här passar det med lite riven lagrad ost eller ädelost samt rostade hasselnötter.
- Salta och peppra lammkotletterna och lägg en kvist rosmarin eller timjan på varje.
- Linda slutligen 1 tunn skiva bacon runt om och stek dem sedan ca 3 minuter på varje sida.