Grillade lammskivor med glasrabarber
Grillade lammskivor med glasrabarber
18 ingredienser
Grillade lammskivor med rosépepparbakad glasrabarber, citrontimjan och spetskål.
Ingredienser
- 4 skivor lamm
- 200 g rabarber
- 2 tsk rosépeppar, krossad
- 1 msk strösocker
- salt (efter smak)
Rabarberdressing
- 1 rödlök
- 100 g rabarber, skivad
- 1 citron
- 1-2 tsk färsk ingefära
- 1 msk honung, flytande
- 3-4 citrontimjan
- 3 msk rapsolja
- Tabasco eller sambal olek
Bräserad spetskål
- 1 spetskål
- 1 äpple
- 4 kvistar citrontimjan
- 1 dl vatten
- smör
Gör så här
Rabarberdressing
- Fräs den hackade rödlöken och skivad rabarber i lite olja utan att det tar färg.
- Häll över citronsaften, salta lätt och tillsätt honungen samt ingefäran.
- Låt det puttra någon minut.
- Smaka av med en aning tabasco eller sambal olek och rivet citronskal från halva citronen.
- Strö sist över citrontimjan eller vanlig timjan.
- Späd gärna dressingen med eventuellt spad från den ugnsbakade rabarbern.
Bräserad spetskål
- Putsa spetskålen och skär bort lite av rotstocken, men inte hela!
- Skär sedan kålen i smala klyftor.
- Skala och kärna ur äpplet och skär även det i tunna klyftor.
- Ta fram en rymlig traktörpanna eller sauteuse och klicka ner lite smör och strö i lite salt.
- Lägg ner kålklyftorna, lägg över äppelklyftorna, salta och peppra och avsluta med timjankvistarna, några klickar smör, en nypa socker samt 1 deciliter vatten.
- Bräsera kålen på medelstark värme, gärna med locket på glänt i ca 6-8 minuter. Kålen kan gärna ha lite spänst kvar, spetskål är så mjäll den här tiden.
Rabarber
- Putsa till rabarbern, om ni använder glasrabarber så behöver man inte tråda av den!
- Skär rabarbern sedan i 5-6 centimeter långa bitar.
- Lägg rabarbern på ett ugnssäkert fat, salta lite lätt och strö på 1 matsked socker samt krossad rosépeppar.
- Häll några matskedar vatten runt om och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter. Rabarbern ska ha lite spänst kvar.
Lamm
- Nu är det dags att grilla lammköttet. Salta och peppra på lammskivorna och pensla in dem med lite olja.
- Grilla dem i ca 2-3 minuter på varje sida, tiden beror på köttets tjocklek, den ska helst vara lite rosa inuti.
- Servera tillbammans med rabarberdressingen samt spetskålen och den ugnsbakade rabarbern.
- Smaklig måltid!