Ölandsflundra Meuniére med sötsurt äppelfläsk
Ölandsflundra Meuniére med sötsurt äppelfläsk
17 ingredienser
Meunière betyder att flundran är panerad i mjöl och sedan stekt. Den serveras med rosmarindoftande äppelfläsk samt en crème fraiche med pepparrot.
Ingredienser
- 500-600 g flundrafilé (eller 4 portionsflundror)
- vetemjöl
- smör, till stekning
- 2 kvistar färsk rosmarin
- 250 g rimmat fläsk (gärna i bit) eller varmrökt sidfläsk
- 1 rödlök
- 1 stort äpple eller 2 mindre (gärna sorten Aroma)
- 1 citron, saft och rivet skal
- 1 msk honung
- salt
- peppar
Pepparrotscrème fraiche
- 1 burk lätt crème fraiche
- 3 msk färsk pepparrot, riven
- 1 msk citron, saft
- 0,5 äpple (Aroma) skalad och fint rivet
- salt
- peppar
Gör så här
- Blanda ihop alla ingredienser till pepparrotscrèmen använd gärna en elvisp, då blir såsen lite luftig.
- Skölj flundrafiléerna och vänd dem genast i vetemjöl, torka inte fisken, annars fastnar inte mjölet.
- Stekt rosmarin: Smält 2-3 msk smör i en panna och låt det bli nötbrunt, lägg ner rosmarin och stek bara i 1-2 minuter, de ska inte bli bruna, bara torka till lite.
- Plocka upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper, spara det goda smöret så länge.
- Skär fläsket i mindre stavar. Skala och skär löken i tunna klyftor.
- Kärna ur äpplet och skär även det i tunna klyftor med skalet kvar.
- Lägg 1 msk av rosmarinsmöret i en panna, ev. en ny klick smör och bryn fläsket. Ta upp fläsket när det börjar bli knaprigt, låt det rinna av på hushållspapper.
- Lägg ner rödlök och äppelklyftorna i pannan samt ev. lite av rosmarinsmöret och fräs detta utan att det tar mycket färg.
- Tillsätt citronsaft och honung, låt det puttra någon minut och tillsätt sedan det brynta fläsket, låt det bli varmt i röran igen. Peppra ordentligt och håll varmt.
- Stek flundrefiléerna knapriga i rosmarinsmöret, salta och peppra.
- Skeda äppelröran över flundrorna, avsluta med rivet citronskal. Plocka över stekt rosmarin samt lite av det goda brynta smöret.
- Servera med pepparrotscreme fraiche, pressad potatis och en vitkålsallad.
- Skeda äppelröran över flundrorna, avsluta med rivet citronskal. Plocka över stekt rosmarin samt lite av det goda brynta smöret.
- Servera med pepparrotscreme fraiche, pressad potatis och en vitkålsallad.