Spenat- och nässelfrittata
Spenat- och nässelfrittata
28 ingredienser
En välsmakande spenat- och nässelfrittata, en fänkåls- och päronsallad med hasselnötter med en fräsch citroncrème fraiche på toppen.
Ingredienser
Frittata
- 200 g babyspenat
- 100 g nässlor, förvällda
- 1 bit purjolök
- 2 klyftor vitlök
- 100 g fetaost
- 6 ägg
- 5 msk grädde
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- strösocker (efter smak)
- muskot (efter smak)
- smör
- olja (efter smak)
Fänkålsallad
- 1 stort päron
- 1 fänkål
- 1 tsk färsk ingefära, riven
- 0,5 tsk honung, flytande
- 0,5 citron, saften
- 60 g hasselnötter, krossade
- malen kardemumma
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
Citroncrème fraiche
- 3 dl crème fraîche
- 0,5 citron, saft och finrivet skal
- Honung (efter smak)
- strösocker (efter smak)
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
Gör så här
Citroncrème fraiche
- Rör samman alla ingredienser. Använd lite honung och socker, smaka av för rätt balans.
Frittata
- Ansa och skär purjolöken i sneda skivor.
- Fräs dem tillsammans med den rivna vitlöken i lite smör eller olja i ca 3 minuter utan att det tar färg.
- Tillsätt spenaten och de hackade nässlorna och låt det fräsa med en liten stund tills spenaten fallit ihop.
- Salta och peppra ordentligt och smaka av med lite socker och mycket lite riven muskotnöt.
- Blanda ihop grädden med äggen och smula ner fetaosten i en bunke.
- Häll detta över spenatröran i pannan och rör lite runt i den.
- Sätt tillbaka pannan på spisen, låt frittatan stelna till lite lätt på medelstark värme, det tar ca 8 minuter.
- Ta fram ett lock i samma storlek, lägg det på pannan och vänd om frittatan.
- Låt den sedan glida ner i pannan igen och stek färdig i ca 3-5 minuter. Man kan även steka frittatan i ugnen på 200 grader tills den stelnad och fått lite färg på ytan.
- Låt frittatan stå och vila några minuter innan den ska skäras upp i tårtbitar.
Fänkålsallad
- Rör ihop ingefäran med citronsaften, honung, salt, peppar och lite kardemumma.
- Ansa och skär fänkålen (spara den gröna fäkålsdillen) i mycket fina strimlor.
- Skala päronet och skär även det först i skivor och sedan i fina strimlor eller riv det på den grova sidan av rivjärnet.
- Blanda ihop med ingefärs- och honungsröran.
- Hacka i fänkålsdillen.
- Strö sist över de hackade rostade hasselnötterna.
- Smaklig måltid!