Kapusniak

Kapusniak
Foto: Tv4

Kapusniak

2

19 ingredienser

1 h 30 m

Surkålssoppa med korv, rotfrukter och örter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 3 l vatten
  • 2 morötter (medelstora)
  • 8-10 cm persiljerot
  • 1 bit rotselleri
  • 2 lagerblad
  • malen kryddpeppar
  • 5 svartpepparkorn
  • 5 potatisar (medelstora)
  • 400 g surkål
  • 0,5 tsk hel kummin
  • 1 tsk torkad mejram
  • 200 g bacon, rökt
  • 200 g korv, rökt (helst en polsk korv, jalowcowa)
  • 1 lök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • peppar
  • 1 krm strösocker
  • salt
  • persilja

Gör så här

  1. Häll vattnet i en kastrull. 
  2. Tvätta och skär grönsaker efter önskemål.
  3. Lägg hackade morötter, persiljerot, selleri, lagerblad, kryddpeppar och pepparkorn i kastrullen. Koka i 30 minuter.
  4. Tillsätt skalade och tärnade potatisar i kastrullen och koka tills de är mjuka, ca 15 minuter. 
  5. Tillsätt sedan kålen, om trådarna är för långa så skär dem i mindre bitar.
  6. Tillsätt även kummin och mejram. Koka på låg värme i 20 minuter. 
  7. Skär bacon, korv och lök i bitar. Stek det i en stekpanna och lägg över allt i den kokande soppan. 
  8. Krydda slutligen soppan med vitlök, peppar, socker och salt. Strö hackad persilja över soppan.