Kapusniak

Foto: Tv4
Kapusniak
19 ingredienser
1 h 30 m
Surkålssoppa med korv, rotfrukter och örter.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 3 l vatten
- 2 morötter (medelstora)
- 8-10 cm persiljerot
- 1 bit rotselleri
- 2 lagerblad
- malen kryddpeppar
- 5 svartpepparkorn
- 5 potatisar (medelstora)
- 400 g surkål
- 0,5 tsk hel kummin
- 1 tsk torkad mejram
- 200 g bacon, rökt
- 200 g korv, rökt (helst en polsk korv, jalowcowa)
- 1 lök
- 1-2 klyftor vitlök
- peppar
- 1 krm strösocker
- salt
- persilja
Gör så här
- Häll vattnet i en kastrull.
- Tvätta och skär grönsaker efter önskemål.
- Lägg hackade morötter, persiljerot, selleri, lagerblad, kryddpeppar och pepparkorn i kastrullen. Koka i 30 minuter.
- Tillsätt skalade och tärnade potatisar i kastrullen och koka tills de är mjuka, ca 15 minuter.
- Tillsätt sedan kålen, om trådarna är för långa så skär dem i mindre bitar.
- Tillsätt även kummin och mejram. Koka på låg värme i 20 minuter.
- Skär bacon, korv och lök i bitar. Stek det i en stekpanna och lägg över allt i den kokande soppan.
- Krydda slutligen soppan med vitlök, peppar, socker och salt. Strö hackad persilja över soppan.