Kantarellsoppa med knaperstekt bacon

NYHET
Kantarellsoppa med knaperstekt bacon
Foto: Tv4

Kantarellsoppa med knaperstekt bacon

23 ingredienser

30 min

En krämig kantarellsoppa med knaperstekt bacon och vitlöksbröd blir en härlig förrätt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Soppa

  • 4 dl kantareller, förvällda
  • 1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 2 dl vitt vin
  • 6 dl grädde
  • 2 msk kantarellfond
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • 8 dl vatten
  • salt
  • peppar

Vitlöksbröd

  • ca 100 g smör
  • 1 salladslök
  • 1 msk persilja, finhackad
  • 1-2 msk parmesanost, finriven (färsk)
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk sriracha
  • bröd
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • färsk timjan
  • bacon

Gör så här

Soppa

  1. Stek kantarellerna utan fett i en varm stekpanna. När vätskan släppt och börjar försvinna så tillsätt smöret.
  2. När svampen fått fin färg så lägg undan ca en sjättedel av den stekta svampen till topping.
  3. Skala och hacka gul lök samt skala och riv vitlöken.
  4. Stek lök, vitlök och timjan i pannan med kantarellerna tills det är mjukt.
  5. Häll sedan på vinet och låt det koka in lite. Lägg allt i en kastrull.
  6. Tillsätt grädde, kantarellfond och buljong. Låt soppan sjuda 15–20 minuter.
  7. Mixa sedan soppan med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Vitlöksbröd

  1. Ta fram smöret minst en halvtimme innan du börjar så att det blir lite mjukt.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Hacka salladslök och persilja fint samt riv parmesanosten.
  4. Blanda ihop smör, salladslök, persilja, pressad vitlök, srirachasås och parmesanost. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Bred smöret på lagom stora brödbitar och sätt in i ugnen i ett par minuter tills brödet har börjat få fin färg.

Servering

  1. Toppa soppan med färsk timjan, smörstekta kantareller och knaperstekt bacon.
  2. Servera brödet till.