Kalv donburi med kanel och ingefära

3 röster
2,5 h
4
Kalv donburi med kanel och ingefära
Foto: TV4

Kryddigt och mustigt långkok på kalv serverad med japanskt ris och grönsaker. 

Visa mer
2,5 h
4

Du behöver

  • 500 g kalvhögrev eller kalvlägg
  • 1 l vatten
  • 50 g ingefära
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar
  • 4 msk soja
  • 1 morot
  • 1 tsk kanel eller 1 kanelstång
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk salt
  • peppar
  • majsstärkelse att reda av med

Ris

  • 4 dl japanskt rundkornigt ris
  • 6 dl vatten

Grönsaker

  • 0,5 förp gröna linser, färdigkokta
  • 1 förp vita bönor, färdigkokta
  • 2 tomater
  • 1 gul lök
  • 10 g ingefära
  • 200 g smör
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 0,5 dl vitt vin
  • olja till stekning
  • 0,25 rött spetskålshuvud
  • 2 msk sesamfrön
  • shisoblad eller koriander

Gör så här

  1. Skär högreven i tre stora bitar. Skala ingefäran och skär i 1 cm tjocka skivor. Skala gul lök och morot, skär i grövre grytbitar.
  2. Fräs köttet i en mellanstor kastrull, addera grönsaker, kryddor, pressad vitlök, soja och vatten. Koka på svag värme i 1,5-2 timmar. Köttet ska vara mört nog att dra isär, likaså om du använder kalvägg. Lyft ur köttet och låt svalna, plocka ner köttet.
  3. Sila buljongen och häll tillbaka den i kastrullen, reducera vätskan till hälften. Red av vätskan med majsstärkelse, lägg sedan i köttet igen. Smaka av och addera eventuellt mer kryddor som t ex ingefära och kanel.
  4. Skölj riset tre gånger tills vattnet är relativt klart, sila och häll i vatten. Starta riset i riskokaren. Eller mät upp i kastrull, koka 1-2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda på lägsta värme i 10-15 minuter under lock. Ta av från plattan och låt stå i 10 minuter.
  5. Skala och skär gul lök i skivor, riv ingefära. Fräs i en kastrull med olja. Häll i vinet och låt det koka upp. Addera kycklingbuljong och smör. Låt vätskan koka några minuter. Addera bönor, linser och tomater. Smaka upp med salt.
  6. Strimla spetskålen eller hyvla på mandolin så tunt som möjligt.
  7. Servering
    Lägg en portion ris i en skål, lägg upp bön- och tomatblandningen på riset. Lägg på köttet och såsen. Lägg på den hyvlade spetskålen. Avsluta eventuellt med rostade sesamfrön samt shiso eller koriander.
19 november 2018

Laddar fler recept...