Kallrökt makrill med rödbetor, körvel, pepparrot och dill

Kallrökt makrill med rödbetor, körvel, pepparrot och dill
Foto: Tv4
David lundqvist
David lundqvist

Kallrökt makrill med rödbetor, körvel, pepparrot och dill

22 ingredienser

1 h + tid i kyl

Kallrökt makrill med rödbetor, körvel, pepparrot och dill är perfekt sommarmat! Passar lika bra som förrätt som lättare lunch.

Dryckestips av Kent Hammarsten, Gastrovin: Nigl Nr 70202 Urgestein Riesling 2018

Ingredienser

portioner

Makrill

  • 6 makrillfiléer, urbenade
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 msk salt
  • 1 msk fänkålsfrö, rostade och malda

Kokta rödbetor

  • 12 rödbetor, små och sköljda
  • 2 l vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk citronsaft
  • 2 tsk olivolja
  • balsamvinäger
  • salt
  • peppar

Hyvlade rödbetor

  • 3 rödbetor, små och sköljda
  • olivolja

Rödbetsvinaigrette

  • 4 rödbetor, stora råjuicade i råsaftcentrifug
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 3 msk olivolja
  • salt

Garnering

  • färsk körvel, plockad
  • dill, plockad
  • 1 msk kapris, avrunnen
  • färsk pepparrot, skalad och riven

Gör så här

Makrill

  1. Lägg fisken med skinnet nedåt i en form med kant. Sockra och salta samt strö fänkålsfrö över. Vänd sedan fisken och täck med plast. Låt vila över natten.
  2. Torka av fisken och lägg i en form, täck med plast och kallrök med alspån, eller använd rökskåp.
  3. Skiva tunt innan servering.

Kokta rödbetor

  1. Koka betorna på medelvärme under lock i vatten, salt och citron. Stick i dem för att se om de är klara.
  2. Skala betorna under rinnande kallt vatten. Halvera och slunga i olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.

Hyvlade rödbetor

  1. Hyvla rödbetorna tunt på madolin, ca 1 mm. Lägg i isvatten så de böjer och krispar till sig.
  2. Dressa något med lite olivolja innan servering.

Rödbetsvinaigrette

  1. Sila rödbetsjuicen genom finmaskig sil ner i kastrull, koka upp och reducera ner på medelvärme tills det tjocknar något.
  2. Smaka av med vinäger och salt, spräck med olivolja innan servering.

Garnering

  1. Servera makrillen med rödbetstillbehören, körvel, dill, kapris och pepparrot.