Kall borscht

POPULÄRT
Kall borscht
Foto: TV4/ Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Kall borscht

16 ingredienser

1 h + tid i kyl

En kall soppa med rödbetor toppad med en krämig röra av smetana.

Ingredienser

portioner
  • 500 g rödbeta
  • 4 klyftor vitlök, med skal
  • 3 bitar apelsinskal, strimlor
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 2 msk olivolja
  • 6 dl kycklingbuljong
  • 2 tsk honung
  • 4 msk apelsinjuice
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • flingsalt
  • malen svartpeppar

Servering

  • 125 g smetana
  • 1 msk färsk pepparrot, riven
  • dill, grovhackad
  • gurka, i kuber
  • ägg, kokt och grovhackat

Gör så här

  1. Värm ugnen till 190 grader.
  2. Lägg rödbetor och vitlök på ett ark ugnsfolie. Tillsätt apelsinstrimlor, timjan och ringla över olivoljan. Vik ihop till ett tätt paket och baka i ugnen i 1 timme tills rödbetorna är klara. Låt svalna i 20 minuter.
  3. Släng apelsinskal och timjan men spara vätskan.
  4. Skala vitlök och rödbetor samt dela rödbetorna i klyftor.
  5. Kör tre fjärdedelar av rödbetorna med vitlöken, kycklingbuljong, honung och vätskan i en blender till en puré. Tillsätt apelsinjuice och vinäger.
  6. Grovriv resterande rödbetor och tillsätt till purén, häll över i en skål, blanda och ställ i kylskåpet i två timmar.

Servering

  1. Blanda smetana, pepparrot, dill, gurka och ägg.
  2. Häll upp rödbetsoppan i skålar och toppa med röran.