Kalkonfilé med tomatcouscous och plommonsås

Kalkonfilé med tomatcouscous och plommonsås
Foto: TV4

Gott, smalt och lättlagat, vad kan man mer begära? Vi gör couscousen lite mer smakrik med krossad tomat och plommonsåsen får en mild syrlighet av citron.

10 juni 2009
4

Du behöver

  • 600 g färskt kalkonbröst
  • Marinad:
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 0,5 dl sherry
  • 2 tsk farinsocker
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk worcestershiresås
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • Couscous:
  • 2 dl couscous
  • 1 dl krossad tomat
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 dl buljong
  • smör att steka i
  • salt och malen vitpeppar
  • Plommonsås:
  • 100 g katrinplommon
  • 0,5 citron, saft och skal
  • 1 tsk smör
  • 5 dl kycklingbuljong

Gör så här

  1. Pressa ner vitlöken i en skål och blanda med soja, sherry, farinsocker, worchestershiresås och ingefära. Skiva kalkonköttet och marinera det i såsen i 1 timme. Grilla eller stek kalkonskivorna ca 3 minuter på varje sida.
  2. Plommonsås: Koka katrinplommonen mjuka i en kastrull i så mycket vatten att det täcker frukten. Slå bort vattnet och mixa plommonen. Blanda buljongen med plommonen i en kastrull, häll på citronsaft och rivet skal och lägg i smör. Låt såsen koka utan lock i några minuter och håll den varm till servering.
  3. Skala och hacka löken fint och fräs den i smör utan att den får färg. Koka upp buljongen med tomatkrosset och häll över couscousen, låt den svälla i minst 5 minuter. Fluffa upp med en gaffel, blanda ner persilja, tomat och lök. Krydda med salt och peppar. Servera med grillade kalkonskivor och plommonsås.
Kommentera receptet

Fler goda recept