Kåldolme fylld med fläskrillette, äppelkompott och gräddsky

Kåldolme fylld med fläskrillette, äppelkompott och gräddsky
Foto: TV4
Albin Edberg
Albin Edberg

Kåldolme fylld med fläskrillette, äppelkompott och gräddsky

Av: Albin Edberg

Från: Kockarnas kamp

18 ingredienser

Albin Edberg tolkar husmansklassikern i en elegant rätt där savoykålsblad fylls med bakat och strimlat fläsk och serveras med murklor, gräddsky, äppelkompott och sirapsglaze.

Ingredienser

portioner
  • 500 g fläsksida, färsk utan svål
  • 8 blad savoykål (stora)
  • 100 g toppmurklor, färska
  • 2 gula lökar (stora)
  • 50 g smör
  • 40 g pistagenötter, rostade och hackade
  • 4 röda äpplen
  • färsk timjan
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl japansk soja
  • 3 dl vispgrädde
  • majsstärkelse, att reda med
  • 1 dl vispgrädde, till vispning
  • kålskott, eller finstrimlad kål till garnering

Gör så här

Kåldolmar

  1. Krydda fläsksidan med salt och peppar. Lägg i en ugnsform med 2 dl vatten i botten.
  2. Baka fläsksidan i 150 grader i 3 timmar. Fyll på med vatten allteftersom vätskan ångas bort. Låt svalna något.
  3. Riv ner köttet i trådiga mindre bitar.
  4. Sila av vätskan i en kastrull som ska användas till såsen.
  5. Skala och hacka löken. Stek mjuk i hälften av smöret och krydda med salt och peppar.
  6. Skölj murklorna noga och skär i mindre bitar. Stek i resterande smör och krydda med salt och peppar.
  7. Blanda fläskköttet med löken, murklorna och pistagenötter i en bunke.
  8. Blanchera kålbladen i saltat vatten ca 4 minuter och kyl ner i isvatten.
  9. Torka av savoykålsbladen och lägg på plastfilm. Fördela fläskrilletten på kålbladen och rulla ihop till dolmar.

Äppelkompott

  1. Kärna ur äpplen och baka i ugn på 200 grader tills helt mjuka ca 15 minuter. Låt svalna något och hacka sedan över äpplena med kniv till en kompott. Lägg in en bunke och smaka av med salt, peppar, timjanblad och olivolja.

Sirapsglaze

  1. Blanda sirap. soja, ättika i en kastrull och koka ihop till en tjock glaze.

Gräddsky

  1. Koka upp fläskspadet med grädde och red av med lite majsstärkelse. Smaka av med salt, socker och peppar. Vänd i lättvispad grädde precis innan servering.

Servering

  1. Pensla kåldolmarna med sirapsglazen och värm i ugnen 5-10 minuter på 200 grader.
  2. Pensla kåldolmarna igen och toppa med kålskott eller finstrimlad kål.
  3. Servera med såsen, äppelkompott och eventuellt kokt potatis.