Kåldolmar med gräddsås och potatis

Kåldolmar med gaffelmosad potatis
Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Kåldolmar med gräddsås och potatis

5

17 ingredienser

1.5 h

Stefan Ekengren bjuder på en riktig husmansfavorit som är enkel att göra och smakar fantastiskt gott. Kåldolmar med gaffelmosad potatis, gräddsky och lingon står på menyn. Det här bara måste du testa!

Ingredienser

  • 0,75 dl grötris
  • 2 dl mjölk (till riskoket)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 40 g smör
  • 500 g blandfärs
  • salt
  • vitpeppar, nymald
  • 2 dl mjölk, kylskåpskall (till färsen)
  • 2 ägg
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 1 vitkål (eller savoykål)
  • 5 dl kalvbuljong
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 citron, saften
  • potatis, kokt (till servering)

Rårörda lingon

  • 2 dl lingon
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Koka riset enligt förpackningen riktigt klibbigt i mjölk, låt kallna till kylskåpskallt.
  2. Koka löken mjuk i smör, låt kallna.
  3. Lägg färsen i en bunke och tillsätt salt, peppar och mjölk. Rör tills det gått ihop fint.
  4. Tillsätt ris, lök, ägg och hälften av sirapen. Smaka eventuellt av med mer sirap, salt och peppar. Ställ åt sidan.
  5. Koka upp en stor kastrull med vatten.
  6. Skär bort roten från kålhuvudet och lägg hela huvudet i det kokande vattnet. När bladen lossnar så lägg dem i isvatten. Putsa dem sedan fria från mittnerven.
  7. Fyll bladen med färs och rulla ihop till fina dolmar. Lägg dolmarna i en ugnsfast form och ripla över resten av sirapen, salt och uppkokt varm kalvbuljong.
  8. Baka dolmarna i ugnen på 200 grader i ca 50 minuter.
  9. Häll av buljongen som bildats i formen i en kastrull, låt koka ner något.
  10. Tillsätt grädde och smaka eventuellt av med citronsaft, salt, peppar och sirap. Slå gräddskyn över dolmarna i formen.
  11. Servera med skrubbad kokt potatis som du mosar med gaffel och rårörda lingon.
  12. Rårörda lingon
    Rör ihop lingon och socker i en skål. Plasta skålen och låt stå i rumstemperatur några timmar. Rör om då och då så att sockret löses upp.