Jultårta med hasselnötsmaräng och mangosorbet

12 bitar
Jultårta med hasselnötsmaräng och mangosorbet
Foto: TV4

Den här söta, friska, krispiga, lena, frusna tårta kommer bli din nya favoritdessert under julen. Ett lite lättare alternativ som passar många då den dessutom är fri från både gluten och mjölkprotein. Som en extra bonus är den lätt som en plätt och en perfekt grej att göra med barnen. 

Tips från Tea! 

  • Om du är nötallergiker går det utmärkt att ersätta hasselnötterna med mörk choklad.​ 
  • Vill du inte använda sojagrädde så fungerar det lika bra med vispgrädde.
2 december 2017
12 bitar

Du behöver

Marängbottnar

  • 150 g strösocker
  • 150 g äggvita (4 st)
  • 150 g florsocker
  • 2 apelsiner, zesten
  • 100 g mörk choklad 70 %, hackad
  • 100 g rostade hasselnötter, hackade

Sorbet

  • 500 g frysta mangokuber
  • 250 ml ekologisk apelsinjuice
  • 50 g juice från citron (0,5-1 citron)

Vaniljsojagrädde

  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 200 g sojavispgrädde

Garnering

  • chokladdragerade nötter
  • kakaonibs
  • apelsinfiléer

Gör så här

  1. Marängbottnar
    Använd en springform (23 cm i diameter) och måla runt den centrerat på två bakplåtspapper.
  2. Vispa strösocker och äggvita till en fluffig maräng. Sikta i florsocker i marängen och vänd runt. Vänd sist i apelsinzest (skal), choklad och hasselnötter.
  3. Fördela smeten i mitten på de målade ringarna och stryk ut marängen så jämnt du kan. Baka marängerna på 100 grader i 90 minuter. Ta ut och låt de svalna av helt.
  4. Apelsin- och mangosorbet
    Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform (23 cm) och stoppa den i frysen.
  5. Mixa ingredienserna till en slät konsistens och fyll sedan i formen. Stoppa i frysen i 1 h.
  6. Vaniljgrädde
    Vispa grädden med vaniljpulver.
  7. Montering
    Ta ut sorbeten ur formen och lägg mellan marängbottnarna. Toppa med grädden, apelsinfiléer och lite av vad du har hemma. Jag har tagit lite chokladdragerade nötter och kakaonibs.
Kommentera receptet

Fler goda recept