Ugnsbakade kycklingben med apelsin- och rosmarin

Foto: TV4
Ugnsbakade kycklingben med apelsin- och rosmarin
13 ingredienser
Det är ont om ekologsikt kyckling i Sverige, men det går även bra med vanlig kyxkling till denna rätt. De flesta av ingredienserna här kan köpas ekologiskt.
Ingredienser
- 8 kycklingben (drumsticks)
- 3 apelsiner, skal och saft
- 15 blad färsk rosmarin
- 0,5 dl färsk persilja, hackad
- 4 klyftor vitlök
- 1 stjälkselleri
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 25 g smör
- 3 dl korngryn, skalade och klippta
- 1 grönsaksbuljongtärning, + vatten
- svartpeppar
- salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Riv skalet av apelsinerna (men inte det vita) skär dem sedan i skivor. Hacka rosmarinen. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Skala och skär morötterna, löken och sellerin i halvmånar.
- Gnid in kycklingben med apelsin skalet, rosmarinen, persiljan och vitlöken lägg även in apelsinskivorna samt de resterande kryddorna under skinnet, salta och peppra.
- Stek kycklingben i smöret så att de får en fin gyllenbrun färg.
- Lägg morötterna, löken och sellerin i en ugnssäker form.
- Strö korngrynen på grönsakerna, häll över grönsaksbuljongen så att riset täcks med ungefär 1 cm buljong.
- Lägg kycklingben på korngrynet, pressa över saften från en av apelsinerna, täck formen med aluminiumfolie.
- Låt den tillagas i ugnen i cirka 45 minuter. Innertemperaturen skall vara 80 grader.