Jul Seitan

Jul Seitan Nyhetsmorgon

Jul Seitan

Av: Sebastian Schauermann

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

Den här veganska "Julseitan" är ett alternativ till den klassiska julskinkan på julbordet. Gjord på morot och rotselleri får den både fin färg och perfekt konsistens.

Ingredienser

  • 1 morot
  • 100 g rotselleri
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 krm malen kryddpeppar
  • 1 msk salt
  • 2 lagerblad
  • 4 dl vetegluten
  • 1 dl kikärtsmjöl

Gör så här

  1. Koka grönsakerna i ca 3 dl vatten tillsammans med kryddorna på låg värme under lock tills morötterna och sellerin är mjuka. Låt svalna lite. Tillsätt oljan och mixa all vätska med grönsakerna slätt i en matberedare.
  2. Häll grönsaksmixen i en degblandare, tillsätt kikärtsmjöl och vetegluten.
  3. Arbeta degen i ca 5 minuter, ställ åt sidan och låt den vila i ca 30 minuter innan du formar den till en limpa.
  4. Låt den sjuda i lättsaltat vatten på svag värme i 1 h tills den är fast. Ta av från spisen och låt den svalna i lagen över natten.
  5. Griljera 20 min på 225 grader med senap, sirap och ströbröd.