Jul Seitan

7 röster

Den här veganska "Julseitan" är ett alternativ till den klassiska julskinkan på julbordet. Gjord på morot och rotselleri får den både fin färg och perfekt konsistens.

Visa mer

Du behöver

  • 1 morot
  • 100 g rotselleri
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 krm kryddpeppar, malen
  • 1 msk salt
  • 2 lagerblad
  • 4 dl vetegluten
  • 1 dl kikärtsmjöl
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Koka grönsakerna i ca 3 dl vatten tillsammans med kryddorna på låg värme under lock tills morötterna och sellerin är mjuka. Låt svalna lite. Tillsätt oljan och mixa all vätska med grönsakerna slätt i en matberedare.
  2. Häll grönsaksmixen i en degblandare, tillsätt kikärtsmjöl och vetegluten.
  3. Arbeta degen i ca 5 minuter, ställ åt sidan och låt den vila i ca 30 minuter innan du formar den till en limpa.
  4. Låt den sjuda i lättsaltat vatten på svag värme i 1 h tills den är fast. Ta av från spisen och låt den svalna i lagen över natten.
  5. Griljera 20 min på 225 grader med senap, sirap och ströbröd.
17 december 2018

Laddar fler recept...