• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Farmor Ullas havrekex

Farmor Ullas havrekex
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Farmor Ullas havrekex

5 steg att laga

6 ingredienser

Min fru Ulla brukar baka de här kexen. Hennes farfar var den första Konsum-föreståndaren i Degerfors, så det kan hända att dessa kex dök upp på de värmländska fikaborden på den tiden. Det här receptet är säkert hundra år gammalt. Det håller än. /Ernst Kirchsteiger

Ingredienser

  • 7,5 dl havregryn
  • 4 dl vetemjöl
  • 250 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2,5 dl kaffegrädde
  • 1,5 tsk bikarbonat

Gör så här

  1. Rör ihop ingredienserna. Knåda till en deg.
  2. Låt degen vila cirka 1 timme innan utbakning.
  3. Kavla ut degen till cirka 0,5 cm tjocklek.
  4. Forma kexen genom att använda nederdelen av ett rivjärn att stansa ut rektanglar med.
  5. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i cirka 10 minuter, eller tills kakorna är gyllenbruna.