• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Jordnötsmousse

10 röster
15 min + 2 h i kyl
4
Jordnötsmousse
Foto: Kamilla Jönvik

Denna lena och krämiga mousse gör succé som dessert eller lyxig fika! Här används spadet från en kikärtsburk, när det vispas blir det lika fluffigt som äggvitor och passar utmärkt till desserter och bakning. Det kallas även aquafaba och den färdiga moussen har ingen smak av själva kikärtorna.

15 min + 2 h i kyl
4
4 portioner

Du behöver

Mousse:

  • 1 dl jordnötssmör (utan bitar)
  • 4 msk kokosgrädde
  • 4 msk lönnsirap (eller agave)
  • 0,5 tsk vaniljextrakt (eller vaniljpulver)
  • 400 g färdigkokta kikärtor (endast spadet)
  • 1 tsk citronsaft (/citronjuice)

Valfritt till servering:

  • 1 msk mörk choklad, hackad
  • 1 msk mörk choklad, smält
  • 1 msk jordnötter, hackade
  • ätbara blommor

Gör så här

  1. Häll jordnötssmör, kokosgrädde, sirap och vanilj i en skål och vispa med en vanlig visp tills blandningen är klumpfri.
  2. Häll kikärtsspad och citronjuice i en annan skål. (Du ska bara använda själva spadet, spara kikärtorna till något annat recept.) Vispa med elvisp på högsta hastighet i 6 minuter, det ska vara riktigt fluffigt. Viktigt att skål och visp är rena och torra innan du börjar vispa.
  3. Vänd ner jordnötsblandningen med en slickepott och rör försiktigt tills allt är blandat, försök hålla kvar så mycket luft som möjligt.
  4. Häll upp direkt i serveringsglas och kyl i ca 2 timmar.
  5. Servera moussen kall, om du vill så kan du toppa med hackade jordnötter, choklad och ätbara blommor.
9 juli 2020