Jordgubbstårta i glas med vaniljkräm

Från Sverige Jordgubbstårta i glas med vaniljkräm
Foto: Köket.se

Jordgubbstårta i glas med vaniljkräm

21 ingredienser

75 min

Tårta i glas med len vaniljkräm och rårörda jordgubbar - ett vackert och trevligt sätt att bjuda på tårta till firandet! Eller montera tårtan i burkar med lock så blir det perfekt att ta med på picknick eller midsommarfirande på ängen.

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

portioner

Vaniljkräm

  • 3 äggulor (Från Sverige)
  • 2 msk majsstärkelse
  • 0,75 dl strösocker (Från Sverige)
  • 2 dl mjölk (Från Sverige)
  • 0,5 dl grädde (Från Sverige)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 25 g smör (Från Sverige)

Sockerkaka

  • 125 g smör (Från Sverige)
  • 1 dl mjölk (Från Sverige)
  • 3 ägg (Från Sverige)
  • 2,5 dl strösocker (Från Sverige)
  • 3 dl vetemjöl (Från Sverige)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, skal och saft
  • smör, till formen (Från Sverige)
  • ströbröd, till formen

Servering

  • 3 dl vispgrädde (Från Sverige)
  • 500 g jordgubbar (Från Sverige)
  • strösocker (Från Sverige)
  • färsk citronmeliss (Från Sverige)

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Börja med vaniljkrämen. Vispa ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker i en bunke.
  2. Koka upp mjölk, grädde och vaniljpulver i en kastrull. Häll sedan ner den varma mjölken över äggulorna i bunken samtidigt som du vispar.
  3. Häll sedan tillbaka krämen ner i kastrullen och värm på låg medelvärme tills krämen börjar tjockna. Ta av från värmen och klicka i smöret. Häll över i en bunke med lock och ställ i kylen för att svalna.

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smöra och bröa en sockerkaksform.
  2. Smält smöret i en kastrull, dra av från värmen och tillsätt mjölken.
  3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en bunke. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke och sikta sedan ner i äggvispet. Vänd ihop med en slickepott och tillsätt sedan smörmjölken. Riv ner citronzest i smeten och blanda om.
  4. Häll ner smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna.

Servering

  1. Vispa grädden lätt.
  2. Skölj och skär jordgubbarna i mindre bitar. Sockra lite (efter eget tycke och efter sötman i jordgubbarna) och mosa ihop med en stor sked eller gaffel.
  3. Varva sedan sockerkaka, vaniljkräm och mosade jordgubbar i serveringsglas eller burkar. Toppa med lättvispad grädde.
  4. Sockerkakan som blir över går bra att frysa in, om den inte går åt till fika.
TIPS!
Svensk mat – vad är det egentligen?
Från Sverige Fattiga riddare i ugn med blåbär och kardemumma

Svensk mat – vad är det egentligen?

Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas - läs mer här!

Läs mer