Jordgubbstårta i glas

Jordgubbstårta i glas
Foto: Camilla Hamidd
My Kitchen Stories
My Kitchen Stories

Jordgubbstårta i glas

3

15 ingredienser

40 m

De klassisk smakerna från en jordgubbstårta med serverad i glas är en genialisk idé som kommer göra sig fint vid alla festliga tillfällen!

Tips!
Gör din jordgubbstårta i glas glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl glutenfri mjölmix och istället använda 1 dl maizena eller potatismjöl till kakan.

Ingredienser

portioner8 - 10

Vaniljkräm

  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 äggulor (stora, spara äggvitorna och gör maräng eller pavlova på)
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Rulltårtsbotten

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse (eller potatismjöl)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver

Fyllning och dekoration

  • 250 g färska jordgubbar
  • 2 dl jordgubbssylt
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Vaniljkräm
    Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  3. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Förvara vaniljkrämen i en lufttät burk i kylskåpet för att svalna helt och hållet innan du fyller din rulltårta med den.
  4. Rulltårtsbotten
    Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  5. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  6. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den fått en gyllenbrun färg.Låt botten svalna helt och hållet innan du skär upp den i bitar eller smular den.
  7. Fyllning och dekoration
    Nu är det dags att montera ihop tårtan! Varva glasen med tårtbotten, vaniljkräm, skivade jordgubbar och sylt. Avsluta med vispad grädde och jordgubbar på toppen! Servera direkt eller förvara i kylskåpet.